1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Oron sprider sig till barnen

Föräldrar måste lära sig att inte ta allt barnen säger för sanning. Efter händelsen i Rosenholm kom snart ännu en anmälan från andra barn i Karlskrona. Men det visade sig snart att de barnen skrämt upp varandra och hittat på en historia om en ful gubbe.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014
Foto: Bengt Pettersson

Närpolis Andreas Glingfors tycker att föräldrarna har ett stort ansvar för att inte sprida rykten och obefogad oro till barnen.

–  Det kan i vissa fall leda till att man börjar se saker som inte finns. Jag har egen erfarenhet av det här nu i veckan. Det visade sig att de barnen hittat på och skrämt upp varandra.

Han berättar att man får gå varsamt fram när man börjar nysta i barnens berättelser.

I det här fallet förstod han efter några inledande frågor att barnens berättelse om den mystiska mannen inte var sann.

–  Till slut får man som polis ställa frågan om det verkligen hänt på riktigt eller om barnet blivit jätte–rädd.

Just så var det, de ak­tuella barnen hade hört från vuxna om händelsen i Rosenholm och det fick fantasin att skena i väg.

–  Så säger man till fröken och så ringer läraren polisen. Men visst är det en jättesvår ­balansgång, vi ska inte ignorera barnen. Men jag önskar att föräldrarna kunde ta ett steg tillbaka, dra några djupa andetag och verkligen fundera igenom vad de faktiskt vet innan de sprider rykten genom att berätta för andra eller dela på ­sociala medier.

Andreas Glingfors betonar att polisen tar den här typen av anmälningar och uppgifter på djupaste allvar.

–  Allt som handlar om barn blir en betydligt större oro. Folk kan nog behöva lite hjälp att få nyanser i det som nu hänt.

Glingfors

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.