1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Orkanvindar i länet

Runt 22000 hushåll blev strömlösa när stormen Per drog in över Blekinge under söndagen. Under dagen stod flyg- och färjetrafiken stilla och flera vägar blockerades av nedfallna träd.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2007
Foto: Mats Löfgren
Foto: Mats LöfgrenFoto: =?ISO-8859-1?Q?Mats_L=F6fgren?=
Foto:Patric Söderström Ett träd föll i går över en parkerad bil i centrala Karlskrona.
Foto:Patric Söderström Ett träd föll i går över en parkerad bil i centrala Karlskrona.Foto: 
Foto: Frans Feldmanis Väghinder. Flera träd föll ner över körbanor i Blekinge, som här på riksväg 27 mellan Hallabro och Öljehult.
Foto: Frans Feldmanis Väghinder. Flera träd föll ner över körbanor i Blekinge, som här på riksväg 27 mellan Hallabro och Öljehult.Foto: 

Under söndagseftermiddagen drabbades länet som värst av stormen. Enligt SMHI blåste det orkan på Hanö med 40 meter per sekund och i övriga länet blåste det mellan 20 och 25 sekundmeter. Stormen ställde till problem både för flyg- och båttrafiken. Aspöfärjan fick göra uppehåll i trafiken mellan 13.30 och 18.30 på grund av den hårda vinden och även färjeturer i östra skärgården var inställda under söndagen.

Träd föll ner på vägar Polisen fick under dagen ta emot många samtal från allmänheten om nedfallna träd som blockerade vägar och Vägverket hade på söndagskvällen uppgifter om nedfallna träd på elva platser i länet.

Även telefonnätet påverkades av stormen. Telia hade problem med stora störningar i mobilnätet i hela länet under söndagen. Störningarna gällde både 3G-nätet och GSM-nätet, men beräknades kunna lösas under måndagen. Drygt 700 hushåll i Norje var också utan fast telefon på söndagkvällen. Telia rapporterade också om ett kabelbrott i närheten av Emmaboda som påverkade bland annat kontakt till bankomater i Blekinge.

Flera blev utan ström Antalet strömlösa hushåll blev fler och fler under eftermiddagen och som mest rapporterades runt 22 000 hushåll vara strömlösa sent på eftermiddagen. På kvällen hade nästan hälften av abonnenterna återfått strömmen. Enligt flera kraftbolag var det i går kväll för riskfyllt att låta personalen åtgärda problemen och därför beräknades skadorna först kunna undersökas under måndagmorgonen.

Emma Knutsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.