1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Oppositionen: "En panikåtgärd och ett svek"

- En tydlig lösning där besluten kommit underifrån, tycker det socialdemokratiska landstingsrådet Bernth Johnson.
- En panikåtgärd och ett svek, svarar oppositionen.
Nyheter • Publicerad 16 april 2003

KARLSKRONA

Oppositionen menar att den ideligen varnat för det galopperande underskottet. Men inte förrän efter valet serverades de beska pillrena, utan att de som jobbar i verksamheten fått säga sitt.

Oppositionen anklagar också sjukhusledningen för otydligt ledarskap.

- Politiker ska fatta övergripande beslut inte peta i verksamhet vi inte känner till, säger folkpartisten Nils Ingmar Thorell och får medhåll av moderaternas Gustav Nilsson.

- De som jobbar ute på enheterna måste ha större ansvar.

- Den organistaion som finns är inte styrbar. Det har till exempel inte funnits någon internbudget på de olika enheterna. Hur ska folk kunna bedriva verksamhet när de inte ens vet vilka pengar de har att röra sig med?

Svår ekvation

Thorell vill istället se en övergång från anslagsfinansiering till prestationsersättning.

- Det är inte rimligt att budgetprocenten på vissa enheter ligger kvar år efter år utan att man tittar på hur verkligheten förändrats, säger han.

Oppostionen är mycket kritisk till den politiska majoriteten.

Gustav Nilsson (m):

- De bär ansvaret för att det gått uför med Blekingesjukhuset. De visste att underskottet skulle bli så stort redan för ett år sedan, men av valtekniska skäl höll de tyst och sa att allt var OK.

- Det underskott som i år beräknas hamna på 42 miljoner låg redan efter tre månader på 31 miljoner. Vem som helst kan se att den ekvationen inte går ihop.

En gräddfil

På det stora hela är opposition och majoritet överens att sparkraven måste bli höga. Men oppositionen har inget enhetligt förslag hur man ska nå dit.

Till exempel vill moderaterna bolagisera Karlshamns lasarett och lägga ut mer vård på entreprenad. De säger också nej till att lägga ner BB-lätt. Medan kristdemokraternas Carl-Gunnar Madestam tycker att det är lite av en "gräddfil" att ha den kvar.

En enig opposition avvisar förslaget att lägga ner helgverksamheten på ögon-öron.

- Den avdelningen vårdar många cancersjuka med svåra smärtor. Det är omänskligt att de ska behöva flyttas runt, säger centerns Ingegerd Johansson.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.