1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Olofström ensamt om lärarlöner över snittet

Olofström håller platsen som den bästa skolkommunen i Blekinge. I en kartläggning som Lärarförbundet gjort är det bara i Olofström som lärarlönerna hamnar över genomsnittet i landet.
Nyheter • Publicerad 10 april 2013
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Kartläggningen gäller bara s-styrda kommuner i landet. Bakgrunden till det är att socialdemokraterna på senare tid argumenterat för höjda lärarlöner.

Partiledaren Stefan Löfven har bland annat skrivit en debattartikel tillsammans med Lärarförbundets Eva-Lis Sirén om behovet att prioritera lärarna.

– Nu är det dags att visa det i verkligheten, säger Siren i en kommentar till förbundets kartläggning. Den visar nämligen att S-styrda kommuner generellt har lägre lärarlöner än genomsnittet i landet. I två tredjedelar av landets S-kommuner är lärarlönerna i grundskolan under genomsnittet.

Kartläggningen kommer att följas upp med kommuner utan S-styre. Den sammanställningen är dock inte klar, berättar Amanda Florin, pressekreterare på Lärarförbundet.

I Blekinge är tre av kommunerna s-styrda och det är bara Olofström som når över snittlönerna i landet. En lärare i årskurs 1-5 i Olofström tjänar omkring 350 mer än snittlönen och en lärare i årskurs 6-7 450 kronor mer. Förskollärarna i kommunen hamnar dock nästan 1200 kronor under genomsnittet i landet.

Sölvesborg och Karlshamn hamnar dock under genomsnittet för alla kategorier som ingår i kartläggningen.

Rolf Persson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Olofström säger i en kommentar att det inte är en tillfällighet att Olofström klarar sig bra i jämförelsen.

– Det är en följd av att vi medvetet fokuserat på skolan för att den är viktig för framtiden. Där är lärarna en grundfaktor för slutresultatet – elevernas kunskaper när de lämnar skolan.

Rolf Persson hänvisar till Lärarförbundets årliga ranking av ”Årets skolkommun”.

För fyra år sedan, 2009 placerade sig Olofström på femte plats bland landets kommuner och 2010 på sjunde plats.

Därefter har kommunen dalat en del. Först till 34:e plats 2011 och förra året till 64:e plats bland 290 kommuner.

– Vi är fortfarande bäst i länet. Även när det gäller lönerna. Andra kommuner har tagit in en del de senaste åren men fortfarande ser vi att lärare i grannkommuner söker sig hit. Däremot är det få som söker sig härifrån.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.