1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Officer dömd till fängelse för kvinnofridskränkning

En hög officer inom försvaret dömdes igår till åtta månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Mannen befanns skyldig till att bland annat ha hotat sin sambo genom att sätta en kökskniv mot hennes hals.
Nyheter • Publicerad 17 april 2002

BLT har tidigare berättat om misstankarna och åtalet mot mannen. En natt i mitten av mars larmades polisen till parets bostad. När patrullen kom till platsen var kvinnan mycket upprörd och kunde knappt berätta vad som hade hänt.

Det visade sig att sambon tryckt henne mot en vägg och då också hotat henne till livet genom att hålla en kökskniv mot halsen. Mannen greps och häktades ett par dagar senare misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Det framkom i förhör att händelsen kulminerade tidigare våldshandlingar.

Misshandlad flera gånger

Paret hade levt ihop under många år och enligt kvinnan har förhållandet gått upp och ner mycket. Mannen har varit våldsam tidigare och han åtalades också för ytterligare fyra fall av misshandel då han bland annat misstänks ha bitit och slagit henne.

Den aktuella kvällen blev han aggressiv och slängde parets hund mot kvinnan. Han ska därefter ha gått ut i köket och hämtat en kökskniv som han sedan hållit mot hennes hals. Kvinnan säger i förhör att hon var skräckslagen.

Efter en stund släppte mannen taget och kvinnan sjönk ihop på golvet. När hon samlat sig rusade hon ut och ringde dottern som i sin tur larmade polisen.

Riskerar avsked

Mannen har erkänt att han hållit en kniv framför kvinnan för att göra en markering. Han uppger att han länge försökt få henne att flytta.

Mannen är alltså hög officer inom försvaret och har flera viktiga uppdrag. Det ligger en anmälan mot honom hos försvarets personalansvarsnämnd. Något beslut kommer dock inte att fattas innan domen vinner laga kraft. Om domen fastställs är det sannolikt att mannen avskedas.

Det finns egentligen inget annat alternativ, konstaterar en informationsansvarig i Försvarsmakten:

Inte god officersetik

- Det är inte god officersetik att bete sig på ett sånt sätt. Och kan man inte hantera situationer hemma utan att handla felaktigt så är man knappast lämplig att hantera de avsevärt mycket kraftigare vapen vi har i försvaret.

Mannen dömdes alltså till åtta månaders fängelse. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 66 000 kronor. Av rättegångskostnaderna ska han också stå för 15 000 kronor.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.