1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nya regler för jourtjänst

Nya regler för läkares jourtjänstgöring kan orsaka bemanningsproblem på länets sjukhus.
-Tanken är att vi ska lösa det här med arbetsgivarna innan problemet blir aktuellt, säger Linus Axelsson, sekreterare på Blekinge Läkarförening.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006
Nya regler. Linus Axelsson, sekreterare i Blekinge Läkarförening, anser att det inte kommer att bli någa problem med jourtjänsten när de nya reglerna för läkarnas jourer införs. Problemen uppstår däremot när någon har bakjour. Foto:THOMASPERSSON
Nya regler. Linus Axelsson, sekreterare i Blekinge Läkarförening, anser att det inte kommer att bli någa problem med jourtjänsten när de nya reglerna för läkarnas jourer införs. Problemen uppstår däremot när någon har bakjour. Foto:THOMASPERSSONFoto: THOMASPERSSON

Blekinge Läkarförening hade årsmöte i går kväll. Utöver de sedvanliga punkterna på dagordningen diskuterades den kommande förändringen i arbetstidslagen om hur jourtjänstgöring ska hanteras.

Bakjour ett problem

-Med den vanliga jourtjänsten är det i princip inga problem, berättar föreningens sekreterare Linus Axelsson. Problemet kommer när någon har bakjour. Om en läkare har bakjour, alltså jour i hemmet, kan det uppstå problem om läkaren måste rycka in.

-Om du så bara får ett två minuter långt samtal kan du inte jobba dagen efter, säger Axelsson.

Det är regeln om att en läkare måste ha elva timmar sammanhängande ledighet mellan arbetspassen som ställer till det.

Efter det korta samtalet måste läkaren alltså vara ledig i elva timmar.

Det gör det svårt att schemalägga honom eller henne dagen efter.

-Det blir ett problem med bemanning och kontinuitet, säger Axelsson.

Jobbar med frågan

Läkarföreningen i Blekinge kommer nu att jobba med frågan fram till dess att de nya reglerna ska införas, i juli 2007.

-Nu ska vi ha en del möten med arbetgivarna på kliniknivå under året och se till att lösa problemet, försäkrar Axelsson.

-Det här är ju en skyddslagsstiftning som ska se till att vi inte jobbar för mycket och att patienterna inte råkar ut för utmattade läkare, avslutar Axelsson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.