1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nya minussiffror för sjukhuset

Blekingesjukhuset räknar åter igen med ett budgetunderskott. I år beräknas det till cirka 80 miljoner kronor. Att nå ett nollresultat är nu viktigare än någonsin.
Nyheter • Publicerad 6 april 2013

Alla andra hälso- och sjukvårdsförvaltningar räknar med ett nollresultat vid årets slut. Det är bara Blekingesjukhuset som återigen räknar med ett underskott.

– Det är ett oerhört tufft läge just nu. Vi räknar med att få ner kostnaderna genom att minska antalet hyrläkare, men vi har andra kostnader också. Vi har ju en stor belastning som bara ökar och ökar, och där ligger många av problemen, säger Bengt Wittesjö, förvaltningschef Blekingesjukhuset.

De stora kostnaderna beror på en tung belastning under årets första månader. Extra vårdplatser har behövts och därmed också extra personal, som har grävt ett stort hål i budgeten.

– Det vi vill ha till nästa möte och har bett förvaltningen om är en beräkning, där man räknar bort fasta kostnader och endast tittar på produktionsökningen, så att vi kan göra en relevant bedömning, ­säger Per-Ola Mattsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ett annat problembarn är psykiatrivården som har ett stort behov av att rekrytera läkare. Inom vuxenpsykiatrin står cirka 50 procent av platserna tomma. Det leder till att behovet av hyrläkare där beräknas öka ännu mer i år.

Till nästa landstingssammanträde ska förvaltningen redovisa åtgärder som ska leda till ett nollresultat för Blekingesjukhuset till årets slut. Även förslag för att få ordning på psykiatrivårdens bemanningsproblem ska läggas fram.

Nästa sammanträde hålls den 18 april.

Elin Thornberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.