1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nya migrationschefen vill ha effektivitet

En maximal handläggningstid på sex månader är Migrationsverkets höga målsättning i Karlskrona.
- En allt stridare inströmning av asylsökande gör att vi tvingats förlänga tiden med fyra månader, säger den nye chefen Gunnel Segerfeldt.
Nyheter • Publicerad 17 april 2002

Migratonsverkets nye Blekingechef tillträdde vid årsskiftet. 14 års tjänstgöring inom verket - som bland annat inkluderat arbete vid mottagningarna i Alvesta och i Virserum kvalificerade henne för tjänsten.

Vid mottagningen arbetar totalt 33 personer; 25 vid mottagningen, fem vid tillståndsavdelningen och tre vid den nya asylavdelningen som inrättades vid årsskiftet. Från årsskiftet får asylsökande betala avgifter för arbets- och uppehållstillstånd.

- Det är lite unikt att alla tre avdelningarna finns på en och samma enhet. Asylenheten bidrar till att vi får en del samordningsvinster. Sveriges medlemskap i Schengenavtalet har medfört att det kommit betydligt fler asylsökande den senaste tiden.

900 asylsökande

Olofström har en egen enhet sen årsskiftet. De behandlar för närvarande ansökningar från 500 personer. Inom Blekinges övriga fyra kommuner bor 900 asylsökande som representerar 25 olika modersmål.

De asylsökande kommer bland annat från Bosnien, från länder ur det sönderfallande Sovjetunionen samt från olika arabstater.

- Den höga andelen bosnier kan förklaras av att många haft tillfälliga uppehållstillstånd i Tyskland. Efter försök att bo i sitt hemland har de insett att de inte har nån framtid där och därför sökt sig till Sverige.

Den nye chefen är medveten om den svåra problematiken i form av prostitution och psykiska problem som många asylsökande kan befinna sig i.

- De har rätt till akut psykiatrisk vård om de är i behov av det. När det gäller prostitution är det svårt att vidta åtgärder i våra öppna bostäder. Vår personal har ju vissa sociala kontakter i bostadsområdena. Vi får så mycket information som möjligt.

I avvaktan på beslut är verket skyldiga att anordna sysselsättning för de asylsökande.

- Vi ger svenskundervisning till de vuxna. Och barnen har rätt att gå i skolan.

Får dela lägenhet

Hon är inte så entusiastisk över Mona Sahlins färska förslag att invandrare ska kvoteras in på arbetsmarknaden.

- Det blir svårt. Utlänningar har ju svårt att få arbete.

Ambitionen att undvika segregation med en alltför stark koncentration till Kungsmarksområdet har inneburit att verket i än större utsträckning börjat hyra bostäder i andra orter.

- Vi har skaffat bostäder i Fågelmara, Jämjö och på Verkö. Vi har gjort samma omfördelning i Karlshamns och i Ronnebys kommuner.

Brist på bostäder kan innebära att ungkarlar från olika nationaliteter måste bo ihop.

- Varje måndag får vi besked från Malmö om hur många nya vi ska få. Vi har bara ett visst antal sängar. Och då måste vi använda de få platser vi har.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.