1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Vårbruket är i full gång och en av länets största såmaskiner sveper över Wambåsafälten.
Nyheter • Publicerad 26 april 2005

Traktorskötare Eskil Thernström både harvar, sår, sprider gödning och vältar jorden i ett enda svep med Johannishus Godsförvaltnings fantastiska kombisåmaskin. Det som förr i tiden tog flera veckor gör han på några dagar.

Hela paketet med traktor och såmaskinen kostar ett par miljoner kronor.

Lättskött maskin

Minst tre mans jobb och flera maskiner sparar företaget på att använda en sådan maskin. Både traktorn och såmaskinen är helt datoriserade och därmed är alltsammans lättskött tycker Eskil Thernström.

Wambåsafälten omfattar cirka 200 hektar åker och vårsådden av vete är strax avklarad. Sedan ska han fortsätta i Edestad. Totalt har godset 500 hektar åker där det odlas spannmål.

Eskil Thernström laddar såmaskinen med 5 ton gödning och utsäde åt gången. Maskinens bredd är sex meter.

Skön arbetsmiljö

Traktorn med en kapacitet på 300 hästkrafter i motorn startar mjukt. Hytten är luftkonditionerad och det är tyst. Han sitter som i en länsfåtölj. En härlig arbetsmiljö tycker Eskil Thernström.

Växlar och annan teknik sköts med knappar men det mesta går med automatik med datorns hjälp.

Det har hänt mycket i teknisk utvecklingen tycker Eskil Thernström från Padderyd som har rattat över fälten i Wambåsa i tolv år.

Jan-Anders Swenson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.