1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ny larmstatistik oroar -studenterna flyr BTH

Var fjärde student på Blekinge tekniska högskola hoppar av inom ett år från det att de påbörjat utbildningen.
Och studenterna som stannar tar för få poäng.
Nu vill styrelsen se åtgärder mot den låga prestationsgraden och de många avhoppen.
Nyheter • Publicerad 14 november 2005

Avhoppen har länge varit relativt många från Blekinge tekniska högskola, BTH. Det är ett problem som finns på de flesta tekniska utbildningar i landet, men i Blekinge växer problemet.

25 procent av studenterna som gick första eller andra terminen hoppade av i somras. Andelen som hoppade av från termin tre eller fyra var 15 procent.

Avhoppen ökar

-Siffrorna är högre än tidigare även om det inte är frågan om en jätteökning. Vi har en stigande avhoppsfrekvens i alla led, säger Tomas Johansson, chef för studerandeavdelningen på BTH.

Han redovisade statistiken på högskolestyrelsens senaste möte, och styrelsen konstatarade då att den låga prestationsgraden och de många avhoppen var oroande. Problemet ska diskuteras vidare på nästa styrelsemöte.

Det är framför allt på de tekniska utbildningsprogrammen som studenterna inte fullföljer studierna.

Slutar vid andra terminen

På bland annat magisterprogrammet i elektroteknik lämnade 21 av 54 utbildningen efter andra terminen.

Men även andra program är drabbade. På civilekonomprogrammet hoppade 24 av 83 studenter av och på samhällsvetarprogrammet 17 av 62.

Vad som orsakar avhoppen är oklart. Det finns troligen många olika förklaringar.

-Det är också svårt att peka ut enskilda utbildningar eftersom rörligheten mellan utbildningarna är stor. Det finns också en rörlighet mellan högskolorna, säger Tomas Johansson.

Det finns även program där väldigt få hoppar av. På sjuksköterskeprogrammet är avhoppen under tio procent.

Låg prestationsgrad

När det gäller studenternas prestationer är genomsnittet för studenterna på grundutbildningen 75-80 procent. Där är det dock, enligt Tomas Johansson, BTH:s distansutbildningar som drar ned resultatet.

-Där ligger prestationsgraden under 50 procent. Det är lätt att påbörja enskilda kurser på distans och det är också lätt att ta beslutet att man inte orkar med studierna.

Studenterna kommer inte

Dessutom är det en stor andel av studenterna som sökt och blivit antagna till BTH:s olika utbildningar som inte ens påbörjar sina studier.

Endast 40 procent av de antagna skriver in sig på högskolan.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.