1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Nu vågar jag aldrig mer lita på en polis"

Sofia misshandlades av en polis, kastades in i en polisbil och kördes hem. Brodern blev slagen av en batong och inlagd för fylleri. Väninnan hotades med en polishund. De är chockade och känner att de behöver hjälp. Deras tilltro till polisen är borta.
Nyheter • Publicerad 5 april 2005

Nu är de poliser som ingrep mot två syskonpar i lördags kväll i centrala Karlskrona anmälda för misshandel.

Syskonparen ger BLT sin version om vad som hände i centrala Karlskrona i lördags kväll. Polisen kan inte ge sin version, eftersom utredning pågår.

Att syskonparen är chockade efter vad som hänt går inte att ta miste på, inte heller att de helt förlorat tron på poliser.

Ungdomarnas version

Sofias bror har läkarintyg på sina skador. Han är sjukskriven för skadorna och för psykiska problem efter ingripandet. De båda flickorna känner att de skulle behöva hjälp att bearbeta det som hände.

Det här är ungdomarnas version:

Under lördagen firades en väns 25-årsdag. Sofias bror drack flera burkar öl under dagens och kvällens lopp och var lite berusad.

-Men han var bara trevlig och rolig intygar de andra tre.

Sofia kom direkt från jobbet och hade druckit två små burkar öl. Det andra syskonparet hade bara druckit ett par öl och lite vin. När festen var över ville syskonparen ut och fortsätta festa och tog taxi in till stan. De släpptes av vid PM:s bar.

Sofias bror steg ur med en ölburk i handen. En polisbil stannade och en polis påpekade att öldrickning på stan är förbjuden. Brodern hällde ut ölen.

-Vad gör du med min öl, skojade jag, säger Sofia.

Ingen ville bråka, vilket Sofias bror också sa till polisen.

Poliserna ingrep

Sofia och vännerna berättar att det inte hjälpte. Två poliser ingrep. En tog på sig handskarna, vilket uppfattades som hotfullt, slog ner Sofia, kastade in henne i polisbilen, där hon fick flera knytnävsslag på kroppen. Kamraterna chockades. Sofias bror ingrep för att hjälpa lillasyster. Då greps han. Polis försökte sätta på honom handfängsel.

-Jag hjälpte först inte till med armarna, varför de inte klarade av att sätta på mig handfängsel.

-Jag ville bara veta vad de gjorde med min syster och varför de slog henne. Efter ett tag gav han sig. Då och senare under transporten till polishuset fick han flera mycket hårda slag med batong, säger han. Han visar upp stora blåmärken på låret och på armen, blåmärken som han har läkarintyg på.

Sofia fördes över till en annan polisbil.

-De körde ut på Österleden. De sa att de skulle köra hem mig. Under bilfärden fick jag ta emot ytterligare slag.

-Nu drar vi ett streck över det här och glömmer vad som hänt, sa den polis som slagit mig, säger hon.

Innan hon blev hemkörd försökte väninnan ingripa.

Hon berättar:

-Varför gör ni så här? Det är ju polisövervåld, sa jag minst 50 gånger. Jag var mycket upprörd. Då hämtades en polishund. Hunden stod först 30-40 centimeter från mig. Föraren beordade skall. Jag blev livrädd tog några steg tillbaka, hunden följde efter och skällde på nytt, nu bara några centimeter från ansiktet.

Anmälde polismisshandel

Hennes bror, höll sig en bit ifrån, men var vittne till alltsammans. Han bekräftar de andras berättelser.

Han och systern åkte hem och berättade för mamman, Gunilla Day. Hon blev upprörd, ringde till polisen och anmälde polismisshandel.

-Så här får det inte gå till. Min dotter vågar knappt gå ut nu. Hon är mer rädd för polisen än för att bli misshandlad av andra. Det hjälper inte att jag säger att de flesta poliser är bra.

Mest chockade är Sofia och hennes bror.

-Jag har hela mitt liv drömt om att bli polis. Nu kan jag inte tänka mig det.

-Som förälder är man alltid orolig när ens barn är ute, säger Sofias mamma, Ewa Strömberg. Men att jag ska behöva oroa mig för att mina barn ska bli misshandlade av en polis hade jag aldrig trott.

Se till att allt är lungt

Anders Olofsson är vakthavande befäl på måndagskvällen. Han var inte i tjänst i helgen och är inte insatt i vad som hände.

-Rent allmänt kan jag konstatera att det finns beslut på att vi ska stävja bråk på Ronnebygatan, säger han. Fler poliser ska vara i tjänst, och se till att allt är lugnt. Fler ingripande kommer att göras, vilket också innebär att det kan blir fler anmälningar mot polisen.

FOTNOT: Efter diskussion beslutar ungdomarna att inte ställa upp med namn och bild, av rädsla för repressalier och för att inte bli igenkända när de är ute på stan. Namnet Sofia är fingerat. Mammorna vill ställa upp med namn och bild. Det har ungdomarna inget emot.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.