Nu lämnar chefen huset

Blekinge Artikeln publicerades
BLT:s chefredaktör Kerstin Årmann lämnar BLT efter 16 år. Nu väntar en tjänst vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.
Foto:Andreas Blomlöf
BLT:s chefredaktör Kerstin Årmann lämnar BLT efter 16 år. Nu väntar en tjänst vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.

Nu flyttar BLT:s chefredaktör hemifrån.

Kerstin Årmann lämnar medievärlden.

Men hjärtat bultar då som nu och i morgon för det fria ordet.

Snabba beslut. Ordning och reda. Papper i pärm. Rak i rygg och käft. Där har ni den korta beskrivningen på BLT:s avgående chefredaktör.

Det sägs att vissa i huset nästan är rädda för henne. Att hon är stram och fåordig. Å andra sidan är det knappast chefens roll att vara gycklare eller prata väder, vind och ”Så mycket bättre” på fikaraster. Och nog kan denna till synes stabila tidningschef bli arg. Det kan undertecknad intyga, även om han helst vill glömma.

Nu ska hövdingarna ta besluten, i såväl krig som fred. Och allt började för 16 år sedan när Kerstin Årmann blev Blekinge Läns Tidnings första kvinnliga chefredaktör. Av bara farten blev hon vd också, fast blott under en kort period.

  Hon började med att plocka bort bordet på morgonmötet. I stället skulle vi sitta i ring och samtala om gårdagens och morgondagens nyheter. Då och då satt Kerstin Årmann i skräddarställning på golvet. Ofta i skinnställ, efter att ha tagit bågen från hemmet i Kalmar till jobbet i Karlskrona.

  – Jag tog bort dörrarna till mitt kontor också. Jag ville egentligen inte ha ett kontor överhuvudtaget, men det visade sig praktiskt omöjligt. Sedan fick vi sätta tillbaka dörrarna då det blev svårt att snacka enskilt med medarbetare på kontoret, säger Kerstin Årmann, dagarna innan hon lämnar BLT.

  Karriären inleddes som journalist på bland annat Östgöta Correspondenten, Östra Småland och Barometern. Därefter blev hon kompetensutvecklare på Sydostpress koncernkontor i Kalmar.

  – Som journalist var jag en medelmåtta och jag hade inga särskilda planer eller mål för karriären. Numera vet ju många att jag gillar ordning och reda men struktur på livet fick jag nog först då jag blev mamma. Då väcktes någonting i mig som jag inte ens visste fanns. Men medelmåttigheten har nog varit en följeslagen genom hela livet.

  Vår blygsamma medelmåtta säger sig ha ”ett minne som en guldfisk”. Därför måste alla svar i denna intervju tas med en halv skopa salt. Däremot minns hon faktiskt första veckan som chefredaktör i dåvarande tidningshuset på Landbrogatan vid Hoglands park i Karlskrona.

  – Jag fick verkligen växa in i jobbet. Jag hade varit inhoppande nyhetschef på Barometern tidigare, men det här var någonting annat. Jag var rookie och förstod aldrig allvaret innan en reporter knackade på dörren och ville snacka utgivarfrågor. Då blev jag ställd mot väggen. ”Prata utgivarfrågor? Med mig?”, tänkte jag försynt.

  Under första året på BLT tvingades hon också läsa ekonomi, motsvarande 30 högskolepoäng, på distans.

  – Jag började plugga innan jag fick jobbet. Det var nödvändigt för att förstå alla siffror och kalkyler.

  Vad är du mest stolt över från tiden på BLT?

  – Att jag varit en del av det fria ordet, som är så viktigt för demokratiprocessen. Att se medarbetare växa har också gjort mig stolt. Samt såklart flytten till vårt nya tidningshus på Ronnebygatan.

  Varför ska länsborna betala för lokala nyheter?

  – För att vi ständigt gör journalistiska urval och har oberoende ögon till det som händer och sker. Den dag då inga alternativ till nyhetsflödet på Facebook och så vidare finns så är vi illa ute.

  Och vad kommer du sakna mest från BLT?

  – Att vara en del av en viktig demokratisk apparat. Jag har aldrig solat mig i glansen när det gäller att representera BLT i olika sammanhang, men jag har alltid ställt upp för det fria ordets skull. Det har varit otroligt viktigt för mig.

  Kerstin Årmann startar nu en annan karriär, efter att ha pendlat 3 520 dagar till Karlskrona och BLT. Vilket motsvarar 56 000 mil - eller 14 varv runt jorden.

  Hon, som varit i mediabranschen hela livet, blir projektledare på Linnéuniversitetet. Få av oss på tidningen har förstått vad hon ska göra. Därför ämnar hon förklara igen.

  – (Skratt) Ja, det verkar inte helt glasklart, men nu ska jag jobba i ett treårigt projekt med fokus på ledarskap på chefsnivå. Jag ska stärka ledarskap och jobba med universitetets externa relationer.

  – Jag blir nybörjare igen och känner ingen och vet inte vart jag ska ta vägen. Det blir tufft för en person med kontrollbehov, säger hon och skrattar.

  Och nu vet vi bättre exakt vad hon ska göra.

  Eller inte.

  Men klart är i alla fall att Kerstin Årmann nu får mer tid att läsa böcker och påta i trädgården vid huset precis vid havet i Kolboda på ostkusten.

  Därför är den sista frågan nästan huggen i sten, så här dagarna innan hon lämnar BLT.

  Hur känns det?

  – Det känns oväntat bra. Jag har blivit avtackad i tre veckors tid nu och är minst sagt mentalt inställt på att sluta. Nu slutar jag verkligen fredagen den 30 september, men de senaste veckorna har känts som citatet på Fritiof Nilsson Piratens gravsten - ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.”

  Fakta

  Kerstin Årmann

  Ålder: 58 år.

  Familj: Make och två barn samt bonusbarn.

  Bor: Lägenhet i Växjö och hus vid havet i Kolboda, söder om Kalmar.

  Aktuell: Som avgående chefredaktör på BLT. Gör sin sista dag på kontoret den 28 september, men är ansvarig utgivare till och med fredagen den 30 september.

  Hobbies: Ljudböcker.

  Bakgrund: Journalist på bland annat Östra Småland och Barometern. Featureskribent på Textbolaget. Med mera.

  Udda talanger: Har skrivit en bakbok och även sammanställt en bok med smålänningarnas bästa recept: ”Smålands Kokbok”. Hennes båda barn gillade kakboken bäst. Då slapp de käka skallekorv och kålpudding och annan halvt bortglömd husmanskost.

  Det bästa med Blekinge: Kroppkakor, särskilt Gerd Engmans samt närheten till havet och KHK.

  Visa mer...