1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nu kan blekingarna räddas från blindhet

Nu ges nytt hopp åt alla som lider av åldersförändringar i gula fläcken. För första gången ska en patient i Blekinge behandlas med ny medicin. - Vi hoppas kunna rädda hennes öga, säger ögonläkare Tobias Busch.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2007
Foto: staffan lindbom Första behandlingen. Tobias Busch, ögonläkare vid Blekingesjukhuset, kommer att injicera medicinen rakt in i kvinnans vänstra glob. Behandlingen blir den första i sitt slag i länet. "Vi hoppas kunna erbjuda behandlingen till alla patienter", säger han.
Foto: staffan lindbom Första behandlingen. Tobias Busch, ögonläkare vid Blekingesjukhuset, kommer att injicera medicinen rakt in i kvinnans vänstra glob. Behandlingen blir den första i sitt slag i länet. "Vi hoppas kunna erbjuda behandlingen till alla patienter", säger han.Foto: 

BLT har tidigare berättat om de många blekingar som lider av så kallad fuktig makuladegeneration eller åldersrelaterad förändring i ögats gula fläcken. Hittills har det inte funnits någon godkänd medicin som har gett bra resultat och patienterna har ofta tappat synen till följd av sjukdomen.

Sista utvägen Men på måndag genomförs en revolutionerande behandling på Blekingesjukhusets ögonklinik. Tillförordnade klinikchefen Tobias Busch har beslutat att behandla en 66-årig kvinna från Blekinge med läkemedlet Avastin.

- Jag kommer att injicera medicinen i kvinnans vänstra öga. Hennes högra är tyvärr redan förlorat och det här är hennes allra sista utväg, säger han.

Läkare vid Lunds Universitetssjukhus har tidigare försökt att hjälpa kvinnan, men utan resultat.

Pilotfall i Blekinge - Och i veckan blev jag uppringd av en överläkare från Lund som frågade om vi var intresserade av att genomföra behandlingen. Nu har jag beslutat att göra det som ett första pilotfall, säger Tobias Busch.

Läkemedlet Avastin är ännu inte godkänt att användas i ögat, men en vidareutveckling av preparatet beräknas komma på marknaden i april. Tobias Busch menar att medicinen är oerhört lovande eftersom den har gett väldigt bra testresultat samtidigt som den har relativt få biverkningar.

- Över 7 000 behandlingar har genomförts i hela världen och resultaten har varit mycket goda, säger han när BLT träffar honom på ögonkliniken.

När medicinen godkänns kan samtliga drabbade patienter i Blekinge bli hjälpta på ögonkliniken, under förutsättning att medicinen sätts in inom tre månader efter det att sjukdomen brutit ut. Cirka 150 blekingar är i den situationen i dag.

- Vi kommer att vara väl förberedda om medicinen blir godkänd i april. Då kan vi omedelbart hjälpa de drabbade, säger Tobias Busch.

Men han betonar att pilotfallet utförs under speciella förutsättningar och att någon större patientgrupp inte kommer att behandlas förrän en utvärdering är gjord.

- Men det här innebär att Blekingesjukhuset kommer att ligga i framkant när det gäller behandlingsformen.

Niklas Lundell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.