1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nu JO-anmäler föräldrarna kommunen

Föräldrarna till en grundskoleelev i länet anser att skolan har fråntagit deras barn hela dennes skolvistelse.
Nu anmäler de kommunen till Justitieombudsmannen, JO.
Nyheter • Publicerad 8 april 2013

I förra veckan skrev BLTSydostran.se om föräldrarna till en grundskoleelev i Blekinge som överklagat ett åtgärdsprogram och fick stöd av Skolväsendets överklagandenämnd, som beslutade att rektorn måste börja om med ärendet. Skola bröt mot lagen gällande elev

Nu har föräldrarna anmält kommunen där barnet går i skolan till JO.

I sin anmälan skriver de exempelvis att kommunen och rektorn vägrar fatta beslut angående hemundervisning. Kommunen ska ha utlovat ett beslut i januari i år, men föräldrarna har ännu inte fått ta del av något.

Enligt anmälan vägrar ansvariga på skolan även berätta vem i personalen som anser att elevens assistenter är ett så kallat arbetsmiljöproblem, vilket föräldrarna anser har fråntagit deras barn hela dennes skolvistelse. Det eftersom assistenterna har blivit förbjudna att närvara i skolan, trots att barnet inte klarar sig utan deras hjälp.

Föräldrarna skriver även att skolan vägrar följa både myndigheters beslut och bryter mot samma regler upprepade gånger. Skolan ska även vägra att följa sina egna beslut angående att någon av assistenterna hade rätt att närvara en gång per månad, men trots det avvisats.

Anmälan avslutas med sammanfattningen att rektorer och ansvariga i kommunen systematiskt har gjort allt de har kunnat för att slippa följa skollagen och för att frånta eleven en fungerande skolgång.

De ska även ha framfört att de inte har någon avsikt att ändra inställning angående elevens skolgång och inte tänker börja följa beslut som har fattats.

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.