1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nsf-val oroar ministern

Valrörelsen i Karlskrona kommer att följas noga av regeringens företrädare. Det säger statsrådet Ulrica Messing.
- Det är av nationellt intresse att nazisternas försök misslyckas.
Nyheter • Publicerad 8 april 2002

Idrottsminister Ulrica Messing var som partistyrelsens representant på plats när socialdemokraterna i Blekinge samlades till distriktskongress i helgen.

Messing kom till Blekinge dagen efter att nazistpartiet nationalsocialistisk front (nsf) meddelat att man tänker ställa upp med fyra kandidater i höstens kommunalval i Karlskrona.

Varit förskonade

- Det är med stor oro jag mottagit beskedet. Sverige har ju, till skillnad från andra europeiska länder som Danmark, Italien och Frankrike, varit förskonade från den här typen av odemokratiska partier. Jag är uppriktigt bekymrad, säger Ulrica Messing.

- Problemet är att de visar upp en ny fasad. För tio år sedan uppträdde nazister i uniform, men nu försöker man framställa sig som mer rumsrena. Det gäller att vara vaksam.

Ska man som politiker ta debatt med nazister?

- Det är en svår balansgång. Personligen tycker jag inte att man ska ge sig in i en offentlig debatt med de här grupperna. Däremot måste deras politik bekämpas av alla demokratiska krafter i samhället.

- Det är också ganska olustigt att ta en diskussion med den här typen av organisationer eftersom de har nära samröre med exempelvis kriminella mc-gäng, narkotikaligor och andra illegala krafter.

Varför tror du att nsf valt just Karlskrona?

- Nazismen har vissa fästen i bland annat Skåne och Blekinge och det kan säkert finnas en historisk förklaring. Hemma i Gävle och Borlänge finns samma problem. Men Karlskrona har också gjort sig känt över hela landet för att bjuda på kraftigt motstånd. Nazisterna möts inte med passivitet, säger Ulrica Messing.

Hon tror dock inte att nsf lyckas ta det mandat partiet har som ambition att erövra i Karlskrona.

Når inte framgång

Messing menar att de attityder och värderingar som finns i samhället, och särskilt bland unga människor, inte talar för att nsf ska nå framgång.

- Den kritik regeringen får när jag möter ungdomar går ut på att vi för en alltför restriktiv och inhuman flyktingpolitik. Många av dem jag mött, bland annat under kampanjen Ungt Val, tycker att vi borde bli mer generösa mot flyktingar och se till att invandrare snabbare kan integreras i det svenska samhället. Och det är sådan kritik man som politiker vill höra.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.