1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nio av tio värnpliktiga blåste bort

Agnes Jarmland, 19, tog sig till Karlskrona - med bil. Men hon var rätt ensam. Omkring 630 värnpliktiga stoppades av stormen.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2007
Tog sig fram. Agnes Jarmland från Eksjö var en av få värnpliktiga som, trots stormen Per, lyckades ta sig till Karlskrona i går. Foto:Hans G Friberg
Tog sig fram. Agnes Jarmland från Eksjö var en av få värnpliktiga som, trots stormen Per, lyckades ta sig till Karlskrona i går. Foto:Hans G FribergFoto: 

I går skulle cirka 700 värnpliktiga från hela landet rycka in till marinbasens grundutbildningsbataljon i Karlskrona.

Det var tänkt att bli årets första, och största, inryckning. Men stormen Per ändrade planerna. Gymnastiksalen Trolle, där de värnpliktiga skulle anmäla sin ankomst, var vid 13-tiden i går i princip helt tom. Och utbildningsofficer Stefan Norlin förstod att det inte skulle bli mycket till inryckning denna måndag.

- Vi beslutade oss för att skjuta på det en dag. Några har ringt oss och frågat om de riskerar straff för att de inte lyckats ta sig fram i tid. Men så är det givetvis inte, vädret kan vi inte styra över, säger han.

Fastnade i telefon Ett 70-tal värnpliktiga dök emellertid upp. De flesta var boende i närområdet som tagit sig till Karlskrona med bil.

- Jag kommer från Eksjö och åkte bil hit. Det är ungefär 20 mil och den resan gick utan problem, förklarar 19-åriga Agnes Jarmland.

Under dagen fick marinbasen hundratals samtal från värnpliktiga som fastnat på olika håll i landet.

- Vi har inte gjort annat än att prata i telefon i dag. Vi har nog haft 400 samtal. Vårt besked till dem som ringer är att avvakta och ta det lugnt, säger löjtnant Thomas Larsson, adjutant.

Specialtransporter Flera av de värnpliktiga satt fast i Nässjö och Alvesta, varför försvaret beslutade sig för att ordna specialtransporter med buss till Karlskrona. Enligt inryckningsordern skulle samtliga 700 ha varit på plats i Karlskrona vid sextiden i går kväll. Nu väntas de flesta i stället anlända under tisdagen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.