1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nazister möttes av öppen avsky

Motståndet mot nazism, rasism och främlingsfientlighet har aldrig visats tydligare. Nazistpartiets försök till valtal i lördags mötte ett kompakt motstånd.
Alla försök till budskap dränktes av 100-tals Karlskronabors ilska och avsky.
Nyheter • Publicerad 16 september 2002

Under lördagseftermiddagen dök nazistpartiet nationalsocialistisk front, nsf, upp på Ronnebygatan i Karlskrona. Ett 90-tal anhängare, de flesta ditresta, hade tänkt sprida sitt rasistiska och odemokratiska budskap dagen för valet.

De gick längs Ronnebygatan och hela vägen möttes gruppen av ilskna, arga och i många fall ledsna kommentarer från människor i alla åldrar. Inte någonstans syntes eller hördes någon sympatiyttring.

Det visade sig tvärtom att Karlskronaborna tröttnat på nazisternas närvaro. På Klaipedaplatsen tilläts de inte att stanna av allmänheten. Lite längre ner på gatan stannade de och ställde upp sig. Runt om placerade sig 15-20 tyska "vakter" som rest till Karlskrona för att delta i den otillåtna demonstrationen.

Människor som försökte fortsätta sin lördagshandel stoppades bryskt av "vakterna". En person som tog ut pengar i en bankautomat trängdes upp mot väggen av uniformerade nazister, de flesta tillresta från olika håll i Sverige, och fick knuffa sig ut. När sedan Anders Ärleskog, förstanamn på nsf:s valsedel, började tala visade Karlskronaborna att gruppen inte på något sätt var välkommen. Varken när han pratade i megafonen, eller när tredjenamnet Catharina Lund tog över, hördes ett ljud av deras odemokratiska budskap. De överröstades av burop.

Anmälan om ofredande

Det spontana motståndet var mycket tydligt. Människor i alla åldrar visade sin avsky, ilska och sorg.

Partiföreträdare från valstugorna på Klaipedaplatsen gick runt och delade ut flygblad med information om vad nazisterna egentligen företräder. Många accepterade inte att bli stoppade och försökte gå vidare. En 72-årig kvinna blev så illa berörd av behandlingen av en nazist att hon senare vände sig till polisen och en anmälan om ofredande skrevs.

Tidigare på dagen hade en grupp antifascister samlats på Trossö. De genomförde timmarna innan en samling för att markera sin avsky. Den gruppen var i Hoglands Park samtidigt som nazisterna var på Ronnebygatan. Polisen stannade på avstånd och såg till att varken antifascisterna eller nazister kom i närheten av varandra.

Polis möttes av jubel

Efter några minuter började nazisterna bli märkbart stressade av motståndet från vanliga lördagshandlande människor i alla åldrar. De tyska "vakterna" knöt sina nävar när Karlskronaborna allt tydligare visade att gruppen inte var välkommen. I det läget beslutade polisen att avbryta nazisternas möte och ta bort dem från centrum.

När poliserna kom utbröt ett spontant jubel och applåder. Nazisterna samlades ihop och fördes via Stortorget tillbaka till sina bilar. Under hela vägen stod människor och visade sin glädje över att nazisterna tystats, och slutligen tvingats bort från Ronnebygatan.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.