1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Motstånd mot flytt

Ingen av befälen på sjösäkerhetsutbildningen på Kungsholms fort flyttar med till Göteborg.
Nyheter • Publicerad 23 november 2005

Det beskedet får försvarsminister Leni Björklund när hon i eftermiddag får besök av fem av de 24 officerarna vars jobb regeringen vill flytta från Karlskrona till Göteborg.

-Det innebär en rejäl kompetensflykt och det kommer att ta flera år innan man kan börja utbilda värnpliktiga igen, säger ett av befälen, Max Johansson.

Massivt motstånd

Leni Björklund vill flytta utbildningen av sjösäkerhetssoldater till Göteborg.

Förutom att personalen inte tänker flytta med innebär det att försvaret måste bygga en ny hundgård för drygt 20 miljoner kronor för att utbildningen överhuvudtaget ska kunna genomföras i Göteborg.

I ett sista försök att stoppa ministerns planer började de anställda på fortet i förra veckan bombarderade de flera departement och statsminister Göran Persson med e-post. Till sist fick de på nåder träffa Leni Björklund.

Kommer som civila

-Det känns bra att det blir ett möte med ministern, säger Max Johansson.

Resa betalas av de själva och mötet med ministern gör de som privatpersoner.

-Det är en order från våra chefer att vi måste agera som privatpersoner iförda civila kläder. Vi tänker berätta för ministern om vilka konsekvenser en flytt får. Men vi vill också höra varför hon tycker utbildningen ska flyttas. Det här kommer verkligen att bli ett intressant möte.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.