1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nazisten Hampus Hellekant dömdes för mord på syndikalisten Björn Söderberg.
Från fängelset har han kartlagt personal inom polisen och kriminalvården.
Nu studerar han informationssäkerhet och kryptering på Blekinge tekniska högskola.
Nyheter • Publicerad 18 september 2002

I mitten av oktober 1999 sköts fackföreningsmannen Björn

Söderberg till döds i trappan utanför sin lägenhet i Sätra

i södra Stockholm. Nazisten Hampus Hellekant dömdes till elva års fängelse för mordet.

Hampus Hellekant har både under sin vistelse på Kronobergshäktet och senare på anstalten Hall ägnat sig åt att kartlägga säpospanare, poliser och kriminalvårdare. Flera personuppgifter har sedan lagts ut på en nazistisk hemsida på internet.

Den 7 september startade Blekinge tekniska högskolas distanskurs Informationssäkerhet, där Hampus Hellekant är en av drygt 150 studenter. I kursen får studenterna bland annat lära sig kryptering och andra åtgärder som förhindrar datorintrång.

- Det är skolans största och mest populära kurs. Vi fick sätta ett stopp efter 200 ansökningar, berättar kursledaren Bengt Carlsson vid institutionen för programvaruteknik och datavetenskap i Ronneby.

Kände inte till det

Varken Bengt Carlsson eller någon annan på högskolan kände till att den morddömde nazisten Hampus Hellekant antagits på kursen. Men enligt BTH:s förvaltningschef Sven-Ove Nilsson spelar studenternas bakgrund ingen roll. Högskolan har heller inget intresse av eller lagligt stöd för att stänga av Hampus Hellekant från utbildningen.

- Vi har ingen anledning att hindra en människa som dömts för ett brott från att gå en utbildning. Det kan vi inte göra, säger Sven-Ove Nilsson.

Kan ni inte stänga av en student om ni misstänker att han kommer att använda sina kunskaper till att begå brott?

- All kunskap kan ju användas på olika sätt. Jag är kemist i grunden, och kan mycket väl koka ihop lite narkotika och sådant. Då skulle alla kemister

vara potentiella lagbrytare.

Enligt Sven-Ove Nilsson har högskolan flera studenter som sitter i fängelse. Och han förutsätter att Hampus Hellekants studier godkänts av anstaltsledningen på Hall.

Men där kände man inte till att den morddömde nazisten är registrerad på BTH:s distanskurs.

- Jag är dock skeptisk till att han kan studera där. Det finns inget beslut om att han ska få läsa där, säger Roger Nilsson, säkerhetsansvarig på Hall.

Dator i cellen

Hampus Hellekant har en

dator i sin cell. Datorn är dock inte uppkopplad mot internet vilket innebär att han får svårt att följa undervisningen utan anstaltsledningens godkännande. Och Roger Nilsson tvivlar på att Hampus Hellekant kommer att få klartecken.

- Jag anser inte att det är riktigt att han läser informationssäkerhet och kryptering med tanke på hans tidigare brottslighet, där även datorer förekommit.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.