1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Modern växel håller inte måttet

Pensionärerna har tröttnat på den hypermoderna växeln hos färdtjänsten.
Vissa kommer inte ens fram.
Men i morgon är växeln klanderfri, lovar Blekingetrafiken.
Nyheter • Publicerad 18 september 2001

Blekingetrafiken köpte in en ny telefonväxel som skulle revolutionera bland annat beställningen av färdtjänstbilar. Genom ett enkelt knapptryck skulle beställaren slussas till telefonister runt om i länet som skulle ta upp beställningen och skickar vidare informationen till chaufförerna.

Men till många äldres besvikelse har den nya växeln inte hållit vad Blekingetrafiken lovat.

Omöjligt komma fram

- Man slog sig för bröstet och sa att man köpt världens modernaste växel. Det är säkert sant. Men vad hjälper det när det är näst intill omöjligt att komma fram, säger Erland Johansson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Han berättar att det inte tillhör ovanligheten att medlemmar får vänta i 15-20 minuter bara för att beställa en bil.

Även knappvalet väcker stor irritation:

- Säkert hälften av våra 8 600 medlemmar har en gammal telefon med nummerskiva och får därför vänta extra länge, säger Erland Johansson.

Vänta förgäves

Varje månad när länets 38 pensionärsorganisationer har möten är det alltid någon medlem som får vänta förgäves på sin färdtjänstbil, menar PRO. Problemet brukar lösas genom att medlemmarna själva skjutsar hem varandra.

En kränkning

- Framför allt upplever vi den långa väntan och de uteblivna bilarna som en kränkning. Som att vi inte tas på allvar, säger Åke Andersson från PRO i Ronneby.

Blekingetrafiken bekräftar att situationen varit katastrofal med äldre som trott att de suttit i telefonkö, men som i själva verket varit bortkopplade sedan flera minuter tillbaka. I somras kunde 600 samtal av 2 000 kopplas bort varje dag, enligt Blekingetrafiken.

Bättring redan imorgon

Men bättring utlovas - redan i morgon.

- På tisdag (i dag) gör vi förändringar av kösystemet och utbildar i hur man kopplar i det inbördes systemet. På onsdag ska systemet fungera klanderfritt och efter årsskiftet tar vi bort knappfunktionen, säger Ann-Sofie Svensson, avdelningschef på Blekingetrafiken.

När vi provade att ringa så tutade det upptaget två gånger. Vad beror det på?

- Det beror på att fler än tio personer står i telefonkö. Den funktionen har vi för att man ska slippa vänta så länge. Systemet görs nu om så att fler kan stå i kö, säger Ann-Sofie Svensson.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.