1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Moderaterna firade 100 år

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark var huvudtalare när Blekingemoderaterna firade 100 år. Mycket har förändrats, inte minst på den politiska arenan. - Skillnaden är inte längre särskilt stor mellan här och där, säger han.
Nyheter • Publicerad 26 november 2007
Foto: Johanna Rundgren Jubileum i Ronneby. Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, ombudsmannen Carin Erlandsson, och förbundsordföranden Gustav Nilsson firade Blekingemoderaternas 100-årsjubileum i Ronneby på lördagen.
Foto: Johanna Rundgren Jubileum i Ronneby. Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, ombudsmannen Carin Erlandsson, och förbundsordföranden Gustav Nilsson firade Blekingemoderaternas 100-årsjubileum i Ronneby på lördagen.Foto: Johanna Rundgren

Moderaterna i Blekinge är några år yngre än rikspartiet. I november 1907 bildades den första partikretsen i Ronneby.

Tillbakablickar 100-årsfirandet på högskolan i Ronneby gick i de många tillbakablickarnas tecken.

- Historia är viktigt. Det är viktigt att veta hur saker och ting har varit för att det inte ska bli fel, säger Gunnar Hökmark, som var inbjuden som huvudtalare till jubileet.

Han har en bakgrund som ordförande i moderata ungdomsförbundet, riksdagsman och partisekreterare. Nu sitter han i Europaparlamentet och pendlar mellan Stockholm och Bryssel. Det politiska arbetet har förändrats bara under de senaste årtiondena.

Allt har blivit "här" - Förut var "här" här, och "där", det var där man inte var. Nu har allt blivit här i stort sett. Det som händer "där" påverkar oss här. Och det som var här, till exempel svenska företag, finns nu ofta på andra platser, säger Gunnar Hökmark.

Ett 80-tal moderater från hela länet deltog i jubileumsfirandet. Bland deltagarna fanns riksdagsledamöterna Jeppe Johnsson och Annika Engblom, Karlskronas kommunalråd K-G Svenson och landstingsrådet Gustav Nilsson.

Inför 100-årsfirandet har moderaterna i Blekinge dokumenterat sin historia i bokform. Men också partiets historia fick en genomgång under lördagen.

Johan Westrin från Lidingö, politisk sekreterare för moderaterna, presenterade valaffischer från 1911 och framåt. Han snuddade också som hastigast vid den senaste veckans händelser under sitt anförande om politiska stridsfrågor.

Kritik mot samarbete 100-årsjubileet hölls i en vecka då moderaterna i Karlskrona kritiserats av den egna partiledningen. Kritiken har gällt samarbetet mellan moderaterna och Sverigedemokraterna i skoluppgörelsen.

- Jag känner inte till saken, inte så att jag kan ge någon kommentar. Det har jag lärt mig genom åren att inte kommentera något jag inte är insatt i, säger Gunnar Hökmark.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.