1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Modellen upptäcktes på McDonalds

Han blev upptäckt som 13–åring. I vintras tog karriären fart. Carl Axelsson är 16 år, reser ofta ensam och har redan arbetat för stora märken som Prada, Gucci och Louis Vuitton.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2014
Inne i sommar. Carl Axelsson har flera gånger fått ha på sig kostym med sandaler på catwalken. "Det är inne i höst", säger han.
Inne i sommar. Carl Axelsson har flera gånger fått ha på sig kostym med sandaler på catwalken. "Det är inne i höst", säger han.Foto: Staffan Lindbom
Foto: 
Skönt att vara hemma. Carl Axelsson njuter av ledigheten i Karlskrona innan han åker till Paris och Milano igen. "Visst längtar jag hem till familj och vänner ibland", säger han.
Skönt att vara hemma. Carl Axelsson njuter av ledigheten i Karlskrona innan han åker till Paris och Milano igen. "Visst längtar jag hem till familj och vänner ibland", säger han.Foto: Staffan Lindbom
Foto: Östfoto

 

Många unga drömmer om ett liv som modell. Det hade Carl Axelsson inte en tanke på. Inte förrän en man på en modellagentur kom fram till honom när han åt lunch med en vän på McDonalds i Malmö.

– Han frågade mig om jag var modell eller om jag ville bli modell. Jag trodde först att det var ett skämt. Jag fick hans visitkort och han bad mig ringa, säger Carl Axelsson.

Egentligen börjar arbetet som modell på riktigt när man är 18 år och Carl var som 13–åring väldigt ung, vilket han egentligen fortfarande är, så han ringde upp agenturen ett halvår senare. De bad honom komma på besök i Malmö där han fick bli fotograferad och agenturen bestämde sig för att skriva kontrakt med honom.

– Det har inte varit så mycket jobb för jag har varit för ung. Men i vintras fick jag ett jobb av ett märke i Italien och där gick jag min första visning. Det gick riktigt bra, säger Carl.

I Italien fick han bra respons vilket ledde till fler visningar. Precis innan sommaren skrev han på ett kontrakt för en italiensk och en fransk agentur. Nu är Carl Axelsson ett namn på många modelejons läppar både i Milano och i Paris.

– Min agent sa att jag hade blivit en snackis i Milano och när jag kom till Paris kände människor igen mitt namn. När jag var ledig och gick runt på gatorna i Paris kom människor fram till mig, fotograferade och ville ha en autograf. Det var helt sjukt, säger han.

Men livet som modell är inte bara glamour. Långa dagar, väntan och särskilda kroppsideal är något Carl redan har fått känna på. Killar ska helst ha synliga käkben och, som för tjejer, ska de vara smala.

– Det är en tuff bransch med mycket väntan. Det är väldigt vanligt att modeller röker, jag gör inte det. Jag har också märkt att en del tänker mycket på kosten, men jag tror att det är värre för tjejerna, säger Carl Axelsson.

En dag med Carl

På dagen: Inför en modevisning åker Carl ut på olika castings, som jobbintervjuer, för olika märken. Då visar han upp en bild på sig själv. På bilden finns även hans längd och mått. Att gå på castings tar ofta lång tid och han arbetar ofta mellan klockan åtta till sent på natten. Någon dag efter får Carl reda på om han får gå i kläder från märkets eller inte.

På natten: Många modeller lever ett hårt liv. Efter visningar brukar det festas. Efter en visning bjöd märket Gucci in till en fest där endast några modeller blev inbjudna. Carl var en av dem.

– Jag fick ett samtal, de sa att jag var inbjuden och att jag fick ta med en vän. De skickade en bil till mig och festen hölls i en lägenhet. I lägenheten fanns en stor pool och på var sida av poolen stod en vattenskoter, säger Carl Axelsson.

Linn Warfvinge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.