1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Misstänkte rektorn fråntas sitt uppdrag

Hoby folkhögskolas rektor Lars-Göran Ahl fråntas sitt uppdrag. Medan polisutredningen pågår ska han hjälpa den nya rektorn och ägna sig åt undervisning.
- Han är delgiven misstanke om grovt skattebrott och kan hamna i situationer där hans trovärdighet ifrågasätts. Det vill vi undvika, säger folkhögskolenämndens ordförande Kalle Sandström (s).
Nyheter • Publicerad 23 januari 2002

Överenskommelsen som nu träffats mellan Lars-Göran Ahl och arbetsgivaren landstinget innebär att Ahl lämnar uppdraget som rektor medan polisutredningen pågår.

Grova skattebrott

Som BLT berättade förra veckan är Lars-Göran Ahl misstänkt för grovt skattebrott i egenskap av tidigare ordförande i hockeyklubben Tingsryds AIF. Klubben misstänks efter en skatterazzia för att ha betalat ut svarta löner åt en del av sina spelare.

Efter BLT:s artikel möttes Lars-Göran Ahl, Kalle Sandström och landstingets personaldirektör Östen Sjösten. Efteråt tycktes arbetsgivaren fortfarande vilja ha Ahl kvar som rektor, men nu får han alltså sluta ändå.

- Vi ville tänka igenom saken och diskutera noga. Vi har kommit fram till att Lars-Göran Ahl kan hamna i situationer där förtroendet för honom och hans trovärdighet som företrädare för skolan och landstinget ifrågasätts.

- Det skulle skada både honom själv och skolan. Det vill vi undvika, säger Kalle Sandström.

Ska undervisa

Ahl kommer att fortsätta att undervisa på folkhögskolan med bibehållen rektorslön. Han ska också hjälpa den tillförordnade rektor som snart ska utses. Sannolikt hämtas han eller hon innanför landstingets väggar.

- Vi vill ha en snabb och smidig lösning och då bör vi hitta en person som är känd på skolan och som känner skolans verksamhet, säger Kalle Sandström.

"Väl snabbt beslut"

Lars-Göran Ahl accepterar situationen, men tycker att beslutet gick väl snabbt.

- Jag tycker att man kunde ha inväntat nämndens möte på måndag, men det kanske är brukligt att man gör så här, säger han.

Ahl har varit i kontakt med sitt fackförbund Skolledarförbundet. Han ville först inte lämna sin rektorspost, men accepterade att göra det inför risken att han annars skulle bli uppsagd och inte ens få fortsätta undervisa.

Känner fortfarande stöd

I går informerades folkhögskolans elever och Lars-Göran Ahl betonar att han fortfarande upplever sig ha både deras och personalens stöd.

Kalle Sandström vill inte säga vad som kommer att hända med Lars-Göran Ahl om han också döms för det brott han misstänks för.

- Nu har vi sagt att han inte ska vara rektor medan utredningen pågår. Jag vill inte spekulera om framtiden, säger han.

Men om Ahls trovärdighet kan ifrågasättas redan när han är misstänkt för brott - kan den inte ifrågasättas än mer om han blir dömd?

- Det kan man kanske tycka, men jag vill ändå inte spekulera. Det vi har i dag är den här överenskommelsen, säger Kalle Sandström.

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.