1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Misstänkt mördare släpptes

36-åringen som under lång tid varit misstänkt för Kungsmarksmordet släpptes i går kväll. Efter en utdragen rättegång bestämde sig rätten överraskande för att försätta honom på fri fot.
Nyheter • Publicerad 7 november 2007
Foto:Thomas Persson In och ut. Den misstänkta mördaren fördes i handfängsel och ledsagades av flera vakter in i rättsalen. Senare på kvällen släpptes han på fri fot.
Foto:Thomas Persson In och ut. Den misstänkta mördaren fördes i handfängsel och ledsagades av flera vakter in i rättsalen. Senare på kvällen släpptes han på fri fot.Foto: Thomas Persson

Att han släpptes ur häktet innebär förstås inte att den slutgiltiga domen har fallit.

Men varken försvararen eller åklagarna tolkade det som annat än att han skulle gå fri. Domen i det snart fyra år gamla mordfallet meddelas om drygt två veckor.

- Allt pekar mot ett frikännande eftersom han slapp häktet. Och det blir det svårt att gå vidare med. Framför allt polisen har lagt ner ett jättejobb på fallet.

- Det kommer att väcka frågan i framtiden vad dna-bevis är värda, menade de bägge åklagarna Ingela Klinteberg och Margaretha Lewenhagen efter rättegången.

Hem och fira Försvarsadvokaten Thomas Magnusson konstaterade kortfattat att frisläppandet rimligtvis måste innebära att åtalet ogillas.

36-åringen själv, som var på fri fot för första gången på flera år, sa att han var nöjd med sin advokat och att han släpptes från häktet.

- Det är klart att jag ska hem och fira, fortsatte han.

Tidigare på dagen hade han förts in i rättsalen med handfängsel och satte sig bredvid sin advokat.

- Bara så det inte blir något tjafs. Jag har inget att säga mer än att jag förnekar brott, deklarerade han då.

Anklagad för mord Han ställdes inför rätta misstänkt för att ha mördat en 56-åring i Kungsmarken julen 2003.

Den äldre mannen hade han tidigare träffat och misshandlat på häktet i Kalmar. 56-åringen var då misstänkt för övergrepp mot barn, en typ av brott som det var omvittnat att 36-årigen avskydde.

Thomas Magnusson tyckte för övrigt att det varit mystiskt att dörren till 56-åringens cell lämnats öppen på morgonen. Inte minst på grund av att han nyligen plockats in på häktet och var belagd med restriktioner.

Minns ingenting På frågan om han varit i Karlskrona vid tiden för mordet i Kungsmarken svarade han:

- Jag har käkat så mycket tabletter att jag inte minns.

Hans dna hade hittats i form av blod på två håll i trappuppgången där 56-åringen bodde. Men längre bort från lägenheten än vad man först låtit påskina, tyckte försvarsadvokaten, Thomas Magnusson.

- Bevisen för att han verkligen varit inne i 56-åringens bostad saknades, fortsatte han.

Han tyckte också att det inte presenterats så mycket bevisning som "man kan vänta sig".

Advokaten menade att bloddropparna från 36-åringen faktiskt kunde ha hamnat i trapphuset utan att han var mördaren.

Han påpekade att 36-åringen från och till varit inne i intensiva perioder av missbruk, kanske också genom att hälsa på missbrukare i Kungsmarken.

- Utan att kunna minnas själv kan han ha gått in i fel trappuppgång bland de stora hyreshuskomplex som finns i området, menade advokaten.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.