1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Misshandlade kvinnor kan få bättre stöd

Socialtjänsterna i Blekinges kommuner behöver bli bättre på att ge stöd till kvinnor som utsätts för våld av män. Det konstaterar länsstyrelsens sociala enhet i en rapport.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2002

Rapporten bygger på en gruppintervju som gjordes i november förra året. Där deltog samtliga socialtjänster i länet.

- Undersökningen visar att det saknas tillräckliga kunskaper om problemets vidd och utveckling, skriver länsstyrelsens socialdirektör Thomas Lilja.

- Statistik över hur många kvinnor som utsätts för våld och som haft kontaktat med socialtjänsten saknas i samtliga kommuner. Inte heller finns siffror på hur många barn som är berörda.

Socialsekreterarna i kommunerna uppger att flertalet kvinnor som utsätts för våld döljer och förnekar misshandeln. Det försvårar arbetet för socialtjänsten.

- Därför är det viktigt att personalen är lyhörd och vågar fråga om man misstänker att kvinna är lagen, skriver socialkonsulent Ann-Christine Petersson som sammanställt rapporten.

- Utsatta kvinnor söker ofta stöd för problem med ekonomin eller med barnen. Inte för att de utsätts för våld.

Jourer är komplement

Länets fem kvinnojourer kan ge kvinnan stöd att söka hjälp. Men länsstyrelsen betonar att det är socialtjänsten som har övergripande ansvar att ge stödet till de utsatta kvinnorna. Kvinnojourerna ska vara ett komplement och är en ideell verksamhet.

I Karlskrona ska en öppen gruppverksamhet starta för kvinnor som utsatts för våld. I Karlshamn finns sedan flera år familjevåldscirklar för kvinnor. Stödsamtal erbjuds i samtliga kommuner. I en akuta situationen finns Vårdförbundet Blekinges Notavillan, i Karlskrona finns Roslunden och hotellboende förekommer också.

Barnen erbjuds gruppverksamhet i olika former och i Sölvesborg. och Karlskrona finns mansjourer. I Olofström och Sölvesborg rekommenderas terapi till männen.

Länsstyrelsen anser att insatserna för män behöver utvecklas mer.

Familjerätten kritiseras

Kvinnojourerna har kritiserat socialtjänsternas familjerätt. Kritiken gäller deras sätt att arbeta med umgängesärenden och samarbetsavtal i relationerna. I Sölvesborg genomförs inga samarbetsavtal i de relationer där det förekommit våld.

Länsstyrelsen kommer att fortsätta följa socialtjänstens arbete med kvinnor som utsatts för våld. Detta ska ske genom två träffar om året med socialarbetare som arbetar med frågorna.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.