1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Missade hjärnblödning på äldre man

En man i 70-årsåldern sökte vård för yrsel på en vårdcentral i östra Blekinge förra året. Först en vecka senare upptäckte man att patienten hade drabbats av en hjärnblödning.
Nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.
Nyheter • Publicerad 5 april 2013

Första gången mannen sökte vård för yrsel var i april förra året. I början av november ringde patienten vårdcentralen igen och fick en läkartid dagen efter.

Mannen berättade att han hade dålig balans och att han hade ramlat flera gånger. Läkaren trodde då att det var mannens blodtryck som var anledningen. En vecka senare gjorde mannen ett återbesök och mannen i 70-årsåldern berättade att han fortfarande ramlade och var yr. Då ändrade man bland annat mannens blodtrycksmedicin.

Men en dag senare fick mannen uppsöka akuten eftersom han blev sämre och sämre. En röntgen visade då att mannen hade drabbats av en hjärnblödning och mannen fördes till Lund för operation.

Enligt primärvården är sannolikheten stor att patienten fått hjärnblödningen innan besöket på vårdcentralen. Men det är osäkert om den fördröjda diagnosen försämrat patientens prognos.

Nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Annie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.