1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ministerkandidat ger löfte om vårdgaranti

Moderaten Chris Heister blir socialminister vid en borgerlig valseger i höst. I lördags gästade hon moderaternas länsförbundsstämma i Karlskrona.
- Sverige behöver en regering som inte vänder verkligheten och människorna ryggen, säger hon.
Nyheter • Publicerad 22 april 2002

Chris Heister är moderaternas 1:e vice ordförande och hoppas på fler arbetsuppgifter efter den 15 september. Siktet är inställt på posten som socialminister och under sitt tal på stämman tog hon upp några saker hon vill se en förändring av.

Inflytande

Hon berättade om byggnadsarbetaren Inger Lindström från Skellefteå som fick en axelskada i samband med trafikolycka. Inger Lindström tvingades flytta till Stockholm när det stod klart att det var 41 månaders kö till vården på hemmaplan.

- Med en borgerlig regering ska ingen behöva flytta 80 mil för att få vård. Med vår politik ska man få vård inom tre månader var man än bor, säger Chris Heister.

Hon kallar senaste tidens socialdemokratiska utspel om vårdgaranti för spektakel.

- Efter att socialdemokraterna avskaffade vårdgarantin har de röstat ner förslag på garanti vid tio tillfällen.

Det ökade antalet sjukskrivningarna är ett annat stort bekymmer som kräver handling.

- Sju av tio anställda inom den offentliga sektorn är för mångfald och alternativ. Den här valrörelsen hoppas jag att vi får med oss dessa grupper. Jag är övertygad om att ju mer inflytande och delaktighet som de anställda får ta för den egna verksamhet, desto bättre kommer de att må, säger Chris Heister.

Hon vill riva upp bidragssystemet i Sverige och istället sänka skatterna.

- Hur kan det vara rimligt att jobba heltid och ändå tvingas gå till socialen för att klara vardagen? Och varför har vi inte världens bästa vård, världens skola och världens bästa omsorg, när vi har världens högsta skatter? Det är ju inte ödesbestämt att vi ska ha det. Varför ska människor betala skatt för att istället få bidrag?

Förstår ej pigdebatten

Chris Heister vill förenkla möjligheterna för den så kallade hushållsnära servicen och menar att det är en jämställdhetsfråga.

- Människor är stressade som det är. Visst vore det väl skönt att kunna lägga tid i lekstugan på lördagen istället för i tvättstugan?

Någon risk för att underklassen städar och tvättar hemma hos överklassen ser hon inte.

- Allra störst efterfrågan på skattelättnader på den här tjänsterna finns hos familjer med barn i förskolan. Det handlar om tid, om att låta kvinnor ha tid att satsa på karriären och familjen istället.

Men sänkta skatter innebär också minskade inkomster till staten. Moderaterna vill exempelvis se ytterligare en karensdag och minskat utlandsbistånd.

Långa köer

Landstingsrådet Gustav Nilsson, ordförande för länsförbundet, ser fram mot valrörelsen. Han menar att verkligheten är socialdemokraternas största fiende.

- Vi har långa köer trots landets högsta landstingsskatt, säger han.

Flygbladet "Sjukvården i Blekinge - Var god dröj" ger en bild av läget och berättar exempelvis att väntetiden för en hörapparat är 59 veckor och behöver man operera gallan får man vänta i 54 veckor.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.