1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Miljonbidrag helt utan krav upprör Företagarna

Karlskrona kommun har betalat ut nära tio miljoner kronor i bidrag till Centrumföreningen och KFH.
Företagarföreningarna har fått pengarna utan vare sig avtal eller krav på motprestationer.
– Jag är kritisk till att detta bara har fått rulla på, säger Gertrud Weiselbladh från Företagarna.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2013
Gertrud Weiselbladh är ordförande i föreningen Företagarna. - Jag tycker inte det är rätt mot kommunens invånare och det är skrämmande att det inte finns några avtal. Vad gör vi med de offentliga pengarna, undrar hon.
Gertrud Weiselbladh är ordförande i föreningen Företagarna. - Jag tycker inte det är rätt mot kommunens invånare och det är skrämmande att det inte finns några avtal. Vad gör vi med de offentliga pengarna, undrar hon.Foto: Patric Söderström

För 14 år sedan togs beslutet av kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, att bland andra Karlskrona Företags och Hantverksförening, KFH, och Centrumföreningen skulle beviljas projektmedel till sina verksamheter under 1999. Då fick KFH 488 000 kronor och Centrumföreningen 50 000 kronor. I år fick de 540 000 respektive 300 000 kronor.

Enligt Thomas Peters, tillförordnad vd på det kommunala näringslivsbolaget Utveckling i Karlskrona AB ska de tio miljoner som KFH och Karlskrona centrumförening fått för att stärka kommunens varumärke och attraktionskraft.

Därefter har kommunstyrelsens arbetsutskott årligen klubbat igenom nya bidrag till de båda föreningarna, utan att de har behövt lämnat in några fler ansökningar eller redovisat vad de gjort med pengarna.

Gertrud Weiselbladh, ordförande i föreningen Företagarna, är kritisk till hur det hela har skötts. Hon har vid flera tillfällen under de senaste åren frågat kommunen hur avtalet mellan dem och de båda föreningarna sett ut, men aldrig fått något svar.

– Jag har varit med och sökt bidrag till mina företag och har alltid fått redovisa vad vi har gjort med pengarna. Alla ska kunna söka pengar men då ska alla också visa upp en motprestation, säger Gertrud Weiselbladh.

I dag finns det ingen på kommunen som kan svara på varför utbetalningen har fortsatt och vad pengarna använts till.

Thomas Peters är tillförordnad vd på Utveckling i Karlskrona AB och hans personal har letat efter dokument som har med bidragen att göra.

Det enda som verkar finnas i diariet är ett ksau-beslut på att föreningarna skulle få bidrag utbetalt 1999 och sedan finns det årliga beslutet på förlängning av bidragen och justeringar av beloppen.

– Det finns inga andra beslut som jag kan finna. Detta har ur ett historiskt perspektiv bara rullat på, säger Thomas Peters.

Mats Lindbom (C) är en av de som varit med och godkänt bidragen under många år.

KFH och Centrumföreningen har fått förenings-bidrag i 14 år utan att behöva ansöka om bidraget. Hur kommer det sig?

– Det har varit ett samarbetsavtal som vi ärvt efter föregående kommunledning, säger Mats Lindbom (C) vice ordförande i kommunstyrelsen i Karlskrona kommun.

Mats Lindbom berättar vidare att det just startat en översyn av ärendet och att Utveckling i Karlskrona AB har fått uppdraget att göra det.

BLT har sökt ansvariga i KFH och Centrumföreningen för att ta reda på vad de gör och har gjort med bidragen från kommunen. På KFHs kansli är det sommarstängt och ingen i styrelsen har gått att nå.

Klas Wallström på Centrumföreningen har bett att få lite tid på sig att plocka fram uppgifterna. Centrumföreningens vd Johan Rennemark har varit sjukskriven och därför finns det ingen som kan svara.

– Jag har fokuserat på att få verksamheten att rulla och jag måste ringa lite samtal, bland annat vår revisor om jag ska kunna svara på ett bra sätt, säger Klas Wallström.

Lena König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.