1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Migrationsverket lurade pojkvännen till avvisning

Alen Mesic blev kallad till sin handläggare på migrationsverket för information. Men han kom aldrig ut från myndigheten igen. Informationen var inget annat än ett verkställande av en avvisning.
- Det var bara en lögn, säger hans sambo Katarina Karlsson som chockades av myndighetens beteende.
Nyheter • Publicerad 19 april 2002

Torsdagen verkade bli en vanlig dag för 18-åriga Katarina Karlsson och Alen Mesic, 24 år, sammanboende i Kungsmarken. När posten trillade ner i brevlådan låg utbetalningsblanketten för hans dagpenning för två veckor framåt där.

- Vi visste ju att det var ett beslut på väg om han skulle få uppehållstillstånd eller inte. Så eftersom utbetalningen låg där trodde vi ju att det åtminstone inte skulle bli någon avvisning den närmaste tiden, säger Katarina Karlsson.

Hon fick inte följa med

Hon sitter på en stol i Hyresgästföreningens ena fritidslokal i Kungsmarken. Hon är fortfarande chockad över vad som hände på eftermiddagen. Precis som de gjort tidigare under sitt mer än årslånga förhållande, sedan ett halvår förlovade, åkte de in till migrationsverkets kontor på Trossö.

- Alen hade fått en kallelse från sin handläggare. Han skulle få någon information. På svenska, så det verkade inte vara något konstigt.

Men när Alen Mesic kallades in var det inte handläggaren som öppnade dörren. Katarina Karlsson fick inte heller följa med in. Men det var fortfarande inget som verkade konstigt.

- Efter en kvart kom det ut en som sa till mig att åka hem och hämta Alens kläder och ta med dom till polisen, för det var där han var nu. Om jag inte gjorde det skulle polisen göra det, säger Katarina Karlsson tyst.

Senare fick hon träffa Alen Mesic en kort stund. Sen låstes han in i väntan på en transport till Malmö i dag, fredag, och vidare till Sarajevo på lördagen.

"Varför gör de så här?"

- Jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Varför de lurade mig på det här sättet. Vad jag vet har jag bara missat ett möte en gång. Då fick jag veta om det bara strax innan och jag hann inte, säger Alen Mesic när BLT får tag i honom i häktet. Han fortsätter med gråten i halsen:

- Jag har inte begått några brott. Varför gör de så här?

Katarina Karlssons mamma Lillemor är djupt upprörd över migrationsverkets beteende. Hon konstaterar att det inte är första gången som verket lurar asylsökande som ska avvisas.

- Det här är inte klokt. Det har hänt minst en gång tidigare Sverige. Då sas det att det var ett misstag. När de i dag lurade Alen och Katarina visade de att det också var en lögn, säger Lillemor.

- Migrationsverket drar sig uppenbarligen inte för att lura människor i fällor. Helst ska de inte hinna prata eller träffa nära och kära innan avvisningen är klar.

Advokaten upprörd

Alen Mesics advokat Inge von Scheele blir upprörd när han hör att migrationsverket lurat hans klient. Samtidigt konstaterar han att verkets tjänstemän får skylla sig själva nu:

- Det är ju inte första gången de lurar människor som söker asyl. Nu gör de uppenbarligen samma sak igen med min klient, säger han.

- Nu kommer ju ingen asylsökande våga gå på möten längre. Hur ska de kunna lita på att polisen inte står bakom dörren och väntar?

- Det här trodde jag inte om svenska myndigheter.

BLT har sökt migrationsverkets chef i Karlskrona, dock utan resultat.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.