1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mellanmålen hjälper äldre

För många timmar mellan måltiderna kan leda till näringsbrist och följdsjuk­domar.
Nu når kommunens äldreboenden för första gången de nationella rekommenda­tionerna – att nattfastan inte överskrider elva timmar.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2013
Mellanmål. Många timmar utan mat kan orsaka skador på inre organ hos äldre. Det behövs inte mycket för att bryta fastan och ofta räcker det med ett mindre mellanmål.
Mellanmål. Många timmar utan mat kan orsaka skador på inre organ hos äldre. Det behövs inte mycket för att bryta fastan och ofta räcker det med ett mindre mellanmål.Foto: Staffan Lindbom
Flexibla. ?Vi är noga med att vara flexibla och se till varje individ behov. Alla är olika och ska inte behöva äta på bestämda tider?, säger Marianne Blomberg, sköterska på Erikshill demensboende.
Flexibla. ?Vi är noga med att vara flexibla och se till varje individ behov. Alla är olika och ska inte behöva äta på bestämda tider?, säger Marianne Blomberg, sköterska på Erikshill demensboende.Foto: 

Socialstyrelsen har tagit fram rekommendationer som säger att nattfastan för äldre inte bör överstiga elva timmar.

Äldre och dementa har ofta svårt att få i sig tillräckligt med näring. Dålig aptit, sjukdom eller trötthet kan göra måltiden olustig. Många vill gå och lägga sig tidigt och det blir lätt många timmar mellan dagens sista mål och frukost.

Samtidigt är det extra viktigt för gamla att få i sig energi eftersom deras muskelmassa i regel bryts ner snabbare än hos fullt friska personer.

– Vi har jobbat strukturerat med de här frågorna sedan 2008 och börjar nu se resultat av arbetet. Kommunens dietist har varit på alla särskilda boenden och utbildat personalen i kost- och näringslära, berättar Eva Herbertsson, chef på äldreförvaltningen.

Utbildningen har gett resultat. Kommunens boenden har kortat nattfastan med i genomsnitt tre timmar.

Erikshill demensboende har lyckats extra bra. På bara ett år har de gått från 15 timmars nattfasta till drygt tio.

– Vi diskuterar de här frågorna på nästan varje möte. Men det var utbildningen som gjorde den stora skillnaden, säger enhetschef Birgitta Hultqvist.

Nu vet personalen att de boende blir både lugnare och gladare om de får en extra smörgås eller kanske ett glas fet yoghurt med frysta bär. Annat var det förr.

– Jag har jobbat här i över 20 år. Förr var det ingen som tänkte på att det kunde gå mer än 15 timmar mellan kvällsmat och frukost. Det var mat på bestämda tider och ingenting annat, berättar Marianne Blomberg.

Demensen gör att känslan för mättnad och hunger försvinner. Under dagen är många oroliga och tänker inte på mat. Ofta kommer aptiten först på natten och då finns personalen där för att erbjuda en liten ”sängfösare” eller en banan.

Linnea bor på Erikshill sedan ett par månader tillbaka. När hon kom hade hon tappat mycket i vikt och åt knappt.

– De sa att jag behövde gå upp i vikt och det har jag gjort. Det är lättare här än på sjukhuset, säger hon.

Hon får en liten specialdrink vid sängkanten redan till morgonmedicinen. Mangokräm blandat med svartvinbärssaft ger både energi och vitaminer. Och så smakar det gott också.

– Men det gör det mesta här, menar Linnea.

Mellanmålen är viktiga eftersom många inte orkar få i sig hela mål­tider. All mat är näringsberikad och lagas på plats. Orkar man inte äta upp så finns det alltid möjlighet för en munsbit lite senare.

Att för lång fasta kan ge skador på inre organ som lever och njurar blev en tankeställare för personalen.

– Innan utbildningen tänkte jag inte så mycket på hur viktigt det är med maten. Nu är alla mer medvetna. Om någon till exempel ätit lite till kvällsmat så är vi extra noga med att få i honom lite extra i samband med nattmedicinen, säger sköterskan Mensura Bahtijaragic.

Nattfastan

Nattfastan är den tid som går från kvällens sista mål till påföljande dags första. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör den inte vara mer än elva timmar.

Karlskrona gör sedan 2008 nattfastemätningar på kommunens samtliga särskilda boenden.

Antalet boenden som uppfyller målet att ha en nattfasta under elva timmar har ökat sedan mätningarna började och med 2012 års mätning når kommunen för första gången inriktningsmålet.

Samtliga 22 boenden har förbättrat sig, men nio av dem ligger fortfarande på över elva timmar.

Tips på nyttiga mellanmål för äldre:

Nyponsoppa, glass eller grädde

Kex, smör och en tjock skiva ost

Grädde blandat med frysta bär

Yoghurtkräm blandat med outspädd saft

Banan

”Sängfösaren”

1 dl fet yoghurt och fet mjölk blandas till önskad konsistens

50 g mixad eller mosad frukt

1 msk socker

1-3 msk rapsolja

Blanda alla ingredienser och servera kall i ett trevligt glas.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.