1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Medicinköp på kredit skapar miljonförlust

Apotekets kunder handlar läkemedel på kredit. Men många betalar inte sina medicinskulder.
Apoteket AB har på fem år förlorat över 100 miljoner kronor på kundernas obetalda läkemedel.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2002

- Krediten används tyvärr inte av dem den var tänkt för. Meningen var att äldre människor skulle få en jämn läkemedelskostnad. Men vi upplever att äldre inte vill köpa läkemedel på kredit. Det har blivit fel grupper som använder sig av krediten, säger Ingrid Abrahamsson, chefsfarmaceut på Apoteket Göta Lejon i Karlskrona.

Handla läkemedel på kredit utnyttjas flitigt av apotekets kunder. Men när medicinnotan senare kommer är det många som inte klarar eller helt enkelt struntar i att betala.

Apoteket AB har sedan rättigheten stadgades, i ett avtal med staten, 1997 förlorat över 100 miljoner kronor på obetalda läkemedel. Men siffran kommer att spädas på. I år beräknas kundernas obetalda läkemedelsnota landa på 42 miljoner kronor. - Detta är en växande kostnadspost för oss som slår stenhårt mot vårt resultat. Det är tungt för bolaget att bära, säger Magnus Lind, ekonom på Apoteket AB i Stockholm.

Kunderna har möjlighet att handla medicin på kredit upp till 1 800 kronor per år. På fem år har 702 000 svenskar öppnat konto hos apoteket. Och det utförs ingen kreditupplysning innan kontot öppnas. Apoteket är väl medvetet om att det finns kunder som utnyttjar systemet och inte betalar sina läkemedelskostnader.

- Det är drygt 8 000 av dem som har konto hos oss som aldrig betalat en läkemedelsräkning. Men även om de saknar tillgångar vid en indrivning av kronofogden försvinner de inte ur våra register. De läggs in i våra register och blir aldrig fria från sin skuld, säger Magnus Lind.

Om kunden har läkemedelsskulder spärras dennes konto hos apoteket.

Men det är fritt fram för kunden att öppna ett nytt och handla medicin på kredit upp till avtalat belopp per år.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.