1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Medicin på recept dyrt för Blekinge landsting

Kostnaderna för läkemedel fortsätter att öka.
Medicin på recept har hittills i år kostat Landstinget Blekinge 195 miljoner kronor.
Det är en miljon kronor mer än vad staten betalat ut i bidrag.
Nyheter • Publicerad 26 september 2002

Landstinget Blekinges kostnader för läkemedel ökar. Läkemedelsnotan har stigit med 7,6 procent under perioden januari till augusti jämfört med samma intervall förra året.

Medicin på recept har hittills i år kostat landstinget 195 miljoner kronor. Siffror från landstingsförbundet visar att det är en miljon kronor mer än vad statsbidraget täcker.

- Jag är inte förvånad över kostnadsutvecklingen. Orsaken är tveklös. Det har skett en kostnadsexplosion. De nya läkemedlen blir allt dyrare, säger Kennert Lenhoff, distriktsläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Blekinge.

Måste se alternativ

Läkemedelskommittén uppmanar läkarna att vara kostnadsmedvetna. Läkarna rekommenderas att skriva ut läkemedel som är billiga men som har samma effekt som dyrare preparat. Kommittén manar bland annat läkarna att inte skriva ut magsårsmedicinen Losec. Men ändå skriver läkarna i Blekinge ut Losec för omkring tolv miljoner kronor per år.

- Det är alldeles för mycket. Kostnadsmedvetandet hos läkarna måste öka. En tablett Losec kostar 15 kronor. Läkemedlet Lanzo har samma effekt men kostar 9,90 kronor per tablett, säger Kennert Lenhoff.

Kennert Lenhoff påpekar att en del läkemedel måste få kosta. Vissa läkemedel går inte att byta ut mot ett billigare preparat. Ett av dem preparaten är Zocord som är ett kolesterolsänkande medel som används vid hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett dyrt preparat

- Det är ett av de dyraste preparaten men det finns inget motsvarande läkemedel med samma effekt. Därför måste det finnas kvar. Läkarna har förskrivningsrätten. Men svårt sjuka människor måste naturligtvis få de läkemedel de behöver, säger Kennert Lenhoff.

Landstingen tog över kostnadsansvaret för läkemedel från staten vid årskiftet.

Här är de fem vanligaste förskrivna läkemedlen i Blekinge:

1. Trombyl, medel mot blodpropp

2. Furix, vattendrivande

3. Zocord, kolesterolsänkande läkemedel

4. Cipramil, medel mot depression

5. Levaxin, läkemedel för ämnesomsättningen

Här är de fem dyraste förskrivna läkemedlen i Blekinge:

1. Zocord, kolesterolsänkande läkemedel

2. Losec mups, magsår- och magkatarrsmedicin

3. Cipramil, medel mot depression

4. Lanzo, magsår- och magkatarrsmedicin

5. Lipitor, kolesterolsänkande läkemedel

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.