1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Maskiner måste bli värderade framöver

En maskin värd 150 000 kronor såldes för 5 000 kronor.
Revisorerna som granskade Thörnströmska gymnasiets försäljning rekommenderar att man i framtiden gör en värdering av marknadspriset innan man säljer kommunal egendom.
Nyheter • Publicerad 11 november 2003

Det var i våras som Thörn-strömska gymnasiet sålde tolv maskiner som inte längre behövdes i undervisning. Bland annat fanns det en svarv värd 150 000 kronor som såldes till en elev för 5 000 kronor. Eleven sålde svarven vidare till ett företag och fick 100 000 kronor.

Försäljningen kritiserades eftersom skolan aldrig hade gjort en undersökning av maskinernas marknadsvärde utan sålt dem på anbud.

Någon uppgift om inköpspriset när maskinerna köptes in fanns inte sparade. Revisorerna, som nu har granskat försäljningen, har därför inte heller kunnat skaffa sig en uppfattning om maskinernas värde.

- Vi rekommenderar att det i framtiden görs en värdering av marknadspris innan kommunen går ut med anbud för att kunna sätta en lägsta pris-nivå, säger revisorerna.

Själva förfarandet med anbud menar dock revisorerna har följt det regelverk för avyttring av kommunal egendom som finns i Karlskrona kommun.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.