1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Marknaden kan liknas vid ett slagfält

Man skulle kunna likna marknaden för svenska telebolag vid ett slagfält. På kort tid har förutsättningarna drastiskt förändrats.
Det är en av förklaringarna till Telenors stora varsel i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2013
Pressen ökar. Professor Björn Thunström är telekomexpert på konsultföretaget Arhur D Little. Tiderna och lönsamheten förändras till det sämre för traditionella telebolag. Nya aktörer ökar pressen på dem, något som delvis kan förklara Telenors varsel i Karlskrona.
Pressen ökar. Professor Björn Thunström är telekomexpert på konsultföretaget Arhur D Little. Tiderna och lönsamheten förändras till det sämre för traditionella telebolag. Nya aktörer ökar pressen på dem, något som delvis kan förklara Telenors varsel i Karlskrona.Foto: Privat

– Marknaden för telebolagen i Sverige och övriga Västeuropa antas minska med två procent per år fram till 2016, säger Björn Thunström, telekomexpert på konsultfirman Arthur D Little, där man just genomfört en stor och detaljerad undersökning av förutsättningarna framöver.

Operatörernas intäkter från mobiltelefoni och fast telefoni kommer att nästan halveras mellan 2010 och 2015.

Två faktorer ligger bakom detta, för det första att konkurrensen hårdnar, även mellan telebolagen, för det andra att nya aktörer med attraktiva tjänster dyker upp och vill ha del av kakan.

– Telebolag som vill överleva måste fundera över vilken affärsmodell som passar bäst, fortsätter Björn Thunström. Den affärsmodell Telenor har valt liknar Service and Innovation excellence, det vill säga kundupplevelse och innovation.

– Min tolkning av Telenors strategi är att de lägger ut en del av verksamheten på partnerföretag, på specialister. Kunderna vill ha spännande nya tjänster och för operatörerna gäller det att knyta till sig de mest eftertraktade tjänsterna. Slaget om de bästa partnerskapen kommer att tillta under 2013.

Under många år har telebolagen haft god tillväxt och rörelsemarginaler på upp till 50 procent. Med så bra lönsamhet får man konkurrenter som vill in på marknaden.

De sista åren har det växt fram hård press på telebolagen från företag i angränsande nischer som sneglat på de stora vinsterna. Numera använder de företagen telebolagens nät för att transportera samtal och meddelanden, tjänster de tjänar pengar på, medan vinsten är betydligt mindre för telebolaget.

– Jag är övertygad om att telebolagen måste välja en av ett antal positioner som finns, säger Björn Thunström. Att tydliggöra sin position blir mycket viktigt. Det finns ingen chans att stå kvar som i dag, då alla telebolag innehar liknande positioner.

– En väg ut ur knipan är att telebolagen börjar samarbeta med företag som Skype, Youtube och Spotify och packa ihop olika, färdiga paket till kunderna.

Kommer Telenor att finnas kvar i Karlskrona om fem år?

– Det är en fråga jag tyvärr har svårt att kommentera.

Elisabet König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.