1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Många vuxna lever med adhd utan att veta det

Det finns ett stort mörkertal när det gäller adhd. Många vuxna i Sverige har aldrig fått någon diagnos. Vården har även misslyckats med att hitta adhd hos kvinnor. Det anser Lars Nurbo, läkare på Psykiatriska kliniken Karlskrona Väst.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2007

Till psykiatriska kliniken i Karlskronas västra distrikt kommer allt fler vuxna som visar sig ha adhd. I nuläget har kliniken mellan 60-65 patienter som fått diagnosen. Motsvarande utveckling ser kollegorna på psykiatriska kliniken i Ronneby.

Men okunskapen om att man som vuxen kan ha adhd är stor.

- Folk söker sig inte hit för att de tror att de har adhd. De kommer hit på grund av sömnstörningar, kriser i livet eller depressioner. När vi nystar i problematiken hittar vi människor som har adhd, säger Lars Nurbo.

Team ger bättre behandling Att de så ofta får just depressioner är inget konstigt, menar Nurbo.

- Har man adhd går man lättare in i depressioner. De här människorna är ju kroniskt stressade.

På kliniken i Karlskrona arbetar man sedan sju år tillbaka i ett neuropsykologiskt team. Det består av läkare, psykologer och sjuksköterskor. Kunskapen om adhd har drastiskt ökat de senaste 50 åren men Nurbo märker även stor skillnad på hur deras patienter nu tas emot, diagnostiseras och behandlas, sedan personalen började arbeta i teamet.

Det finns dock fortfarande områden där hjälpen kan bli betydligt bättre, anser Nurbo.

- Vården är inte jämställd. Adhd är lika vanligt hos flickor och kvinnor som hos pojkar och män. Men vi hittar det lättare hos pojkar. Hos flickor kallar man det något annat, som mensproblem eller något liknande. Kvinnor är underdiagnosticerade och har inte samma tillgång till behandling.

Reagerar med lättnad I sitt möte med patienter som har fått diagnosen adhd märker han att de reagerar med lättnad. Ingen känner att de har fått en stämpel.

- De får en förklaring och känner: det är inte mitt fel, det är inte jag som är dum, säger Nurbo.

- Vi ser en överrepresentation av människor med adhd i brottsregistret, i fängelserna och bland missbrukare. Att få en diagnos och behandling kan vara en väg bort från kriminalitet, säger han.

Johanna Svedin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.