1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Många drar sig för att åka färdtjänsten"

Många funktionshindrade drar sig för att åka med färdtjänsten, enligt Siw Suua, ombudsman på Synskadades riksförbund i Blekinge.
Och hon befarar att situationen blir ännu värre.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

Lennart Cederblad är inte ensam. Siw Suua menar att många funktionshindrade drar sig för att åka med färdtjänsten; de är rädda för att få stå ute och vänta länge, för att resan ska ta lång tid och för att bilen inte ska komma alls.

Färdtjänsten strulade redan innan Blekingetrafiken införde det nya bokningssystemet, enligt Siw Suua. Men hon befarar att det blir ännu värre nu.

Inget val

- Vill man vara säker på att komma fram vid en viss tid måste man beställa minst tre timmar innan. Och då får man vara beredd på att kanske komma fram två timmar för tidigt. Jag tror inte att någon som inte är funktionshindrad skulle acceptera det, skillnaden är att vi inte har något val, säger hon.

Hon är också kritisk till att det blir mer samåkning i det nya systemet.

- Det drar ut ännu mer på tiden och många sjuka eller funktionshindrade mår inte bra av att sitta i en bil i flera timmar.

Mer hänsyn

Enligt Siw Suua bör inte färdtjänsten likställas med kollektivtrafiken.

- Man måste ta mer hänsyn till den mänskliga aspekten.

Nu efterlyser hon högre krav på Blekingetrafiken från kommunerna och landstinget i Blekinge.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.