1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Många arbetslösa men få lediga jobb

6 545 arbetslösa. 127 lediga jobb. När skolan slutar och vikariat går ut blir de arbetslösa fler än någonsin.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2004

Just nu är 6 545 personer arbetslösa i Blekinge. Det är en siffra som förmodligen kommer att höjas de närmsta dagarna, tror Bertil Svensson, statistiker på länsarbetsnämden.

0, 019 jobb per person

- Nu är vi inne i den vanliga säsongsuppgången, säger han. Många slutar skolan, eller har vikariat som går ut. Framåt hösten kommer arbetslösheten att minska igen. Så är det alltid.

De 6 545 personer utan jobb har 127 jobb tillgängliga på arbetsförmedlingen att dela på. Det blir ungefär 0,019 jobb per person. Kanske inte riktigt lagom för att klara försörjningen.

- Jag slutade skolan 1958. Då fanns inte ordet arbetslöshet, berättar Inge Hjalkstam, som är arbetsförmedlare med inriktning på ungdomar. Vi slutade skolan på fredagen, sen skulle vi börja jobba på måndagen. Det var helt andra tider då!

Arbetslöshet i länet bättre

Prognosen för framtiden börjar dock ljusna, i alla fall för konjunkturen. Ändå ökar inte sysselsättningen, spår länsarbetsnämnden. I maj i år låg den totala arbetslösheten på 6,8 procent. I maj nästa år kommer den att ha stigit till 7,1 procent enligt Länsarbetsnämndens bedömning. Däremot minskar den öppna arbetslösheten i länet. Den förväntas ligga på omkring fem procent under prognosperioden.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.