Män får vänta längre än kvinnor på cancerdiagnos
När larmrapporter kom om att hjärtsjuka kvinnor får sämre vård än män gav landstingsledningen ett uppdrag till Blekinges doktorer. Vissa diagnoser skulle studeras ur ett genusperspektiv.
Farhågorna var att läkare inte var lika lyhörda för kvinnors signaler om symptom på allvarlig sjukdom.
Stor genomgång Kirurgöverläkaren Lars Broling i Karlskrona studerade samtliga patienter som under förra året fick diagnosen kolorektal cancer (cancer i tjocktarmen och ändtarmen).
Totalt var det 109 patienter som drabbats.
Det var fler kvinnor än män som fick diagnosen. Men av de patienter som fick sjukdomsbeskedet så sent att cancern spridit sig till levern var männen överrepresenterade.
Hela 76 procent av dem som befann sig i slutstadiet av sjukdomen när de väl fick sin diagnos var män.
- Jag blev överraskad av resultatet. Jag hade trott att det skulle vara en skillnad, men inte så här stor. Det finns all anledning att titta närmare på detta framöver för att se om sjukvården förmår leva upp till sina ambitioner avseende männen. Materialet är litet och därför är det svårt att dra några säkra slutsatser, säger Lars Broling.
Fler kvinnor söker vård Orsaken till de stora skillnaderna är oklara:
- Schablonförklaringen kan vara att män sopar signalerna under mattan och inte tar dem på allvar. Jag tror inte att sjukvården är dålig på att tolka mäns symptom. De har samma symptom som kvinnorna, säger han.
Lars Brolings intryck är dock att kvinnor i allt större utsträckning än män söker vård för oklara buksmärtor.
- Då kan det vara så att cancersjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium. Det är för tidigt att uppmana läkarkollegor att vara extra uppmärksamma. Det behövs vidare studier för det, säger han.
Thomas Troëng, kirurgöverläkare och tidigare verksamhetschef, är övertygad om att könet är betydelselöst i sjukvården.
- Vi väljer behandling med hänsyn till sjukdom och inte kön. Orsaken till att sjukdomen upptäcks tidigare hos kvinnor beror säkert på att de lättare söker vård. Herrarna biter ihop och går ut i skogen, säger han.
Så vården har inget ansvar i att siffrorna ser ut som de gör?
- Nej, primärvårdens läkare är duktiga på att upptäcka dessa patienter och remittera dem hit. Det är inte läge att kirurgerna ska behöva piska upp distriktsläkarna, säger han.