1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Löneavtalet sägs upp

Kommunal säger upp det tredje avtalsåret eftersom löneutvecklingen varit för dålig.
Därmed riskeras en lönekarusell när andra yrkesgrupper också vill ha kompensation, befarar andra LO-förbund.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2002

- Vi var och är tveksamma till att säga upp avtalet efter två år, säger Christer Wihlborg, ordförande för landstingets Kommunalmedlemmar. Men vi måste ta strid för våra löner. Däremot är vi mer osäkra på när det ska ske.

Lönerna måste upp

Lönerna måste upp menar Christer Wihlborg. Målsättningen inför avtalet som antogs 2000 var att få upp lönerna i samma nivå som en industriarbetare.

För både undersköterskor och industriarbetare krävs i dag minst en gymnasieutbildning. Trots det har undersköterskorna fortfarande de lägre kvinnolönerna.

- I landstinget Bleking har vi lyckats att få upp lönerna utöver avtalet, liksom i Karlskrona kommun. Men till exempel i Olofström är det sämre. Det kan vara en av anledningarna att Kommunals sektioner i Blekinge var oense om att säga upp treårsavtalet ett år för tidigt.

- Sex var för och sex var emot. En var osäker säger han. Men tittar vi på hela Sverige är det klart att något måste göras.

Något måste göras

År 2000 och 2001 fick en undersköterska i genonomsnitt i landet 54 kronor mer i månadslön, medan en läkare fick 7 000 kronor mer.

- Och fortfarande har en undersköterska bara 83-84 procent av en industriarbetares lön. Något måste göras. Det är alla överens om, inte minst med tanke på framtiden. Vem vill arbeta inom vården, med de löner som betalas i dag, säger han?

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.