1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
En veckas strejk har satt sina spår på Snäckebacksskolan. En skräpig högstadieskola mötte lokalvårdarna i morse. Men trots att de har mycket att ta igen är kampviljan fortfarande stor.
- Vi är beredda om det blir strejk i Ronneby igen, säger Iréne Mattsson..
Nyheter • Publicerad 13 maj 2003

Det var inte helt utan oro som lokalvårdarna på Snäckebacksskolan gick tillbaka till jobbet i går morse. En vecka utan städning har inte gått obemärkt förbi, särskilt som en del elever har bidragit till oordningen genom att skräpa ner med flit. Och det kommer att ta sin tid innan hela skolan är städad, konstaterar Iréne Mattsson.

- Fem dagars frånvaro är inget man tar igen på en gång, säger hon.

Framför allt är det toaletterna som farit illa. På en del toaletter har toalettpappersrullar körts ner i avloppet för att orsaka stopp, och papper har slängts ut över golvet. Rörmokare kallades i går in för att åtgärda stoppen, men eleverna fick själva ta hand om den grövsta nedskräpningen.

Beredda igen

- Eleverna fick städa upp det som normalt sett inte skulle ha varit på golvet, för att lokalvårdarna skulle få en rimlig arbetssituation, säger rektor Thore Aronsson.

Iréne Mattsson tror att det kommer att ta hela veckan innan skolan ser ut som den gjorde innan strejken. Men hon tycker ändå att strejken kunde ha pågått lite längre. En veckas strejk har för liten effekt, anser hon. Själv har hon en månadslön på 15 067 kronor efter att ha varit anställd inom kommunen i 30 år. Hennes kollega Birgitta Svensson arbetar deltid och har en månadslön på 12 807 kronor i månaden. Alldeles för lite, tycker de båda. Och de är beredda att strejka igen ifall konflikten skulle bli långvarig.

- Jag känner att vi inte får släppa det här nu, säger Iréne Mattsson.

Lättad ledning

Thore Aronsson är däremot lättad över att strejken i Ronneby är över för den här gången. Han tror inte att det hade varit möjligt att hålla öppet ännu en vecka utan städning och skolbespisning.

- Vi hade nog inte kunnat ha någon verksamhet för eleverna i dag, konstaterar han.

Och det är inte bara skolledningen som är lättad över att lokalvårdarna är tillbaka. Iréne Mattsson och Birgitta Svensson berättar att de mötts med glädje från både skolpersonal och elever. Och att alla som de träffar önskar dem välkomna tillbaka.

lina.soderstrom@blt.se

0457-789 82

Lina Söderström
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.