1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Livet i Sverige blev inte som de drömt om

Paret omhäktades i går för mordet på Yara.Mannen accepterade detta utan förhandling, men kvinnan krävde att bli frisläppt. Båda nekar till mord.BLT har kartlagt vad som fick den 31–årige mannen och den 30–åriga kvinnan att lämna Gaza för Sverige.Och vad som har hänt dem här.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2014
Omhäktning. I går omhäktades paret som misstänks för mordet på Yara. Båda nekar till mord. Paret flydde från Gaza till Sverige och fick 2012 permanent uppehållstillstånd. Men livet i Sverige blev inte som de tänkt sig.
Omhäktning. I går omhäktades paret som misstänks för mordet på Yara. Båda nekar till mord. Paret flydde från Gaza till Sverige och fick 2012 permanent uppehållstillstånd. Men livet i Sverige blev inte som de tänkt sig.Foto: Bengt Pettersson

Facebook–profilerna för de två personer som sitter häktade för mordet på Yara är som de flesta andras. Det är självporträtt, så kallade selfies, populära spel och olika musiklistor. Men bakom parets fasader på det sociala nätverket döljer sig en annan tillvaro.

Den 31–årige mannen, som är Yaras morbror, och hans 30–åriga fru är stats­lösa palestinier med rötter i Gaza, även om mannen föddes i Syrien. Efter att ha utbildat sig till jurist på ett universitet i Algeriet flyttade morbrodern tillbaka till Gaza. Där var han anställd som tjänsteman i den Fatah–kontrollerade palestinska myndigheten.

Enligt 31–åringens pappa lärde mannen känna kvinnan först 2011, då deras familjer redan kommit överens om att de skulle gifta sig.

När Hamas tog över styret i Gaza försvårades situationen för mannen. Han blev av med jobbet och fick svårt att försörja sig och familjen. Som arbetslös Gaza–bo började han nära en dröm om att ta sig till Sverige.

– Min son bestämde sig för att bosätta sig i Sverige eftersom han inte stod ut med levnadsvillkoren i Gaza, berättar 31–åringens pappa för BLT.

Han beskriver sin son som snäll, ömsint och med ett gott öga till barn. Vad som hände när Yara dog och vem som bär skulden för detta vill han inte uttala sig om, utan säger att han avvaktar den svenska polisutredningen.

– Jag vill ha rättvisa och att sanningen kommer fram, då jag är lika förkrossad av den här händelsen som flickans föräldrar, säger han.

BLT har sökt flera av kvinnans anhöriga, men de har avböjt att medverka i den här artikeln. Stora delar av hennes släkt bor i Sverige. Det är också en av anledningarna till att hon och 31–åringen lämnade Gaza.

– Hon ville också fly landet på grund av de miserabla förhållanden hon levde under, säger Yaras pappa till BLT.

Parets ansökningar hos Migrationsverket om att få uppehåll i Sverige är sekretessbelagda. Men enligt Yaras pappa tog kvinnan sig till Sverige genom att använda falskt pass. I sin ansökan om uppehållstillstånd ska hon ha angett att Hamas hotat henne och tvingat henne att lämna sin man.

Åtta månader senare ansökte även hennes man om uppehållstillstånd. Hur han tog sig till Sverige är inte klarlagt, men första kvartalet 2012 får båda permanent uppehållstillstånd.

I Sverige blev dock livet inte som de hade tänkt sig. Väl framme i Blekinge visade det sig att hans dröm om att doktorera i juridik skulle dra ut på tiden. För att påskynda processen deltog mannen i ett projekt på BTH för invandrade akademiker. Projektet är ett samarbete med Arbetsförmedlingen, som skapats för att underlätta för högutbildade personer att nå yrken med mer kvalificerade uppgifter.

BLT träffade då den 31–årige mannen i samband med ett reportage om invandrare med god studievana som lärde sig svenska. Han berättade då bland annat att han tidigare jobbat med mänskliga rättigheter. Om sina mål för framtiden sa han:

– Jag vill jobba med vad som helst kopplat till juridik och management.

Men utbildningsprojektet i Karlskrona ledde inte till något jobb. I stället fortsatte han att gå arbetslös med kurser i svenska för invandrare som enda sysselsättning. Under tiden är kvinnan mammaledig och föder sedermera parets andra son. Om dagarna är hon hemma med pojkarna.

Paret nolltaxerar för inkomståret 2012. Musei­besök, födelsedagskalas och barnvagnspromenader är återkommande i parets fotoalbum på sociala medier. Via deras profiler får man både en bild av det liv de levde, men kanske också en bild av det liv som de ville ha.

Mannen flirtar med kvinnliga kändisar och poserar på flotta båtar och framför vackra villor som inte är hans. Kvinnan publicerar mängder med bilder på parets två söner, men inte en enda på Yara, den mördade flickan som bott hos dem det senaste året.

En bild som inte finns bland Facebook–albumen är tagen i november 2012 i en butik i Karlskrona. Den finns i ett av polisens för­undersökningsprotokoll, där kvinnan går iförd en basker och mörk kappa. Hon är i färd med att stjäla varor för över 5 500 kronor till sig själv och sin son.

Två månader tidigare var hon inne på Willys på Pantarholmen med sin son och en oidentifierad flicka. Kvinnan fyller vagnen med pistagenötter, mortadella och andra matvaror till ett värde av 1 580 kronor. Sedan låter hon flickan köra ut vagnen medan hon försöker betala för en limpa.

Hon gråter sig igenom förhören och hävdar att hon kan vara i fara om det skulle komma ut att hon stulit.

Stölden uppmärksammades i hennes bekantskapskrets, och flera personer ska enligt uppgift ha vänt sig mot henne efter det.

– Jag tror inte att hon tilläts umgås med sina släktingar som förut, säger en källa med insyn.

Kvinnan erkänner sedan stölderna under rättegången i tingsrätten och döms till villkorlig dom och 40 dagsböter. I rätten berättar hon att stölderna skedde under en period då hon mådde dåligt på grund av att hennes pappa nyligen gått bort.

Även mannen har varit misstänkt för brott. I november 2012 anmäls han för misshandel men åklagaren beslutar att lägga ner utredningen efter bara en vecka. Och inget tyder på att mannen eller kvinnan begått något brott när de bodde i Gaza. BLT har varit i kontakt med den palestinska polisen och paret finns inte registrerat i några ärenden där.

Paret har bott på flera adresser i Karlskronaområdet. Efter stölddomen mot kvinnan flyttar de till lägenheten på Pantarholmen. Där är det få som pratat med paret.

– Han hälsade knappt, i stället stirrade han rakt på mig när vi sågs i trapphuset. Det var obehagligt, säger en granne.

Flera grannar vittnar om högljudda gräl och att de aldrig såg paret få några besök.

–  De gav ett intryck av att vara enslingar. Det har jag tänkt på en del nu i efterhand, säger en granne.

De såg heller aldrig någon i paret hantera vanliga hushållssysslor. I stället var det flickan Yara som syntes i tvättstugan och som gick ner med hushållets sopor.

– Det hände flera gånger att paret lämnade hemmet utan att ge Yara nycklar till lägenheten. Hon var därför tvungen att vänta i trapphuset. Jag fick dåliga vibbar av dem, säger en granne.

Mannen brukade gå ner och sätta sig i en Mercedes som är skriven på kvinnan. Bilen har körförbud och inga grannar som BLT talat med har någonsin sett honom åka i väg med den. I stället satt han i den, antingen själv eller med sin äldre son.

– Han bara satt där och väntade. Det var någonting som jag tror att alla la märke till, säger en granne.

Drömmen om en doktorshatt i juridik blev allt mer avlägsen. Så sent som den 20 april i år beklagar han sig på Twitter över sina två år som arbetslös i Sverige. Samtidigt hävdar hans pappa att sonen varit motiverad och glad över sin situation. Han förberedde sig genom att studera svenska och var väldigt glad över att anpassa sig till det svenska samhället.

– Han ville uppnå sina mål, säger han.

Under påskhelgen är familjen bortrest. På Twitter publicerar mannen bilder på sig själv i Amsterdam och Rotterdam. Efter helgen hör grannar hur de kommer tillbaka till lägenheten.

På Valborgsmässoafton pratar 31–åringens pappa med sin son över Skype. I bakgrunden hör han kvinnan skrika åt mannen att han ska ta hand om sin son.

Exakt vad som händer efter samtalet vet vi inte. Klart är att kvinnan vid 21–tiden greppar sin telefon och ringer 112. När polis– och ambulanspersonal når lägenheten på Pantarholmen är Yara så illa misshandlad att hennes liv inte går att rädda.

Max Sohl Stjernberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.