1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Livet i Gaza handlar om våld och död

I Gaza är trakasserier, arresteringar, bomningar, våld och död vardagsmat.De cirka 1,5 miljoner palestinierna som bor i Gaza kan inte lämna sitt område.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2014
Foto: 
Milisgäng. För barnen i Gaza är beväpnade milisgäng vardagsmat.Hamas. Hamas har flera beväpnade och militanta grupper som agerar mer eller mindre självständigt med allt från beskjutningar till rena avrättningar i Gaza.
Milisgäng. För barnen i Gaza är beväpnade milisgäng vardagsmat.Hamas. Hamas har flera beväpnade och militanta grupper som agerar mer eller mindre självständigt med allt från beskjutningar till rena avrättningar i Gaza.Foto: Adel Hana
Foto: 

–  De är inhägnade av stängda gränser och attackeras från två fronter; Israel och Hamas, säger Palestina­experten Nina Gren, doktor i socialantropologi och forskare vid Lunds Universitet.

I Gaza bor den mördade Yaras föräldrar och syskon. Här bodde också paret som nu sitter häktat misstänkta för mordet.

Vardagen där är en ständig kamp för överlevnad i ett område som präglas av utbredd fattigdom, våld, rädsla, terror och militära attacker.

–  Människor kan inte ta sig ut. De kan inte besöka familj och vänner på Västbanken. Gränserna är stängda utom vid vissa tillfällen när Israel bestämmer sig för att öppna grinden en kort stund, säger Nina Green.

Gaza kontrolleras av Hamas, vilket innebär omfattande restriktioner från den israeliska staten.

–  Gazaborna hotas från två håll. Israels bombningar och helikopter­attacker mot riktade terrormål drabbar oskyldiga människor hela tiden.

–  Det andra hotet mot människorna i Gaza kommer från de militanta grupperna inom Hamas, berättar Nina Gren.

Dessa utöver ett kraftigt övervåld mot personer som Hamas anser är för Israelvänliga eller för aktiva inom den palestinska Fatharörelsen.

Metoderna spänner över allt från trakasserier, arresteringar, misshandel och mord.

–  Inom Hamas militanta grupper utförs även offentliga avrättningar av utpekade kollaboratörer, säger Nina Gren.

Befolkningen i Gaza befinner sig konstant i konflikten mellan Israel och Palestina, mellan Hamas och Fatha och mellan liv och död.

–  Det vi ser varje dag är att oskyldiga människor dödas och att alla är rädda, säger Nina Gren.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.