1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lever på folks missnöje

Budget och andra tyngre frågor är inget som har intresserat sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under hans fyra år i kommunfullmäktige. Ändå ger han sina egna insatser ett gott betyg.
- Jag har gjort allt man kan begära, och drivit den politik jag lovade. Jag tror att våra väljare är ganska nöjda med mig, säger Jimmie Åkesson om mandatperioden som snart är till ända.
Nyheter • Publicerad 5 september 2002

Trots att Jimmie Åkesson under de senaste fyra åren faktiskt hört till de flitigaste motionärerna i kommunfullmäktige, har han i övrigt valt en tyst linje i sitt politiska arbete. Budgetdiskussioner och debatter har han över huvud taget inte deltagit i.

Ekonomin meningslös

- Det är helt meningslöst att försöka påverka en budgetdebatt. De låter alltid likadant och är mest ett spel för gallerierna, anser Jimmie Åkesson.

- Vi är dessutom ett litet parti, så vi behöver inte ta något ansvar för den saken. Det hade varit en annan sak om jag satt som vågmästare, då hade jag fått engagera mig. Men budget handlar bara om lite poster och siffror hit och dit, det är inget svårt att klara av.

Jimmie Åkessons insatser i kommunfullmäktige handlar om sammanlagt sju motioner i vitt skilda ämnen, som till exempel borttagandet av politikerarvodena, gratis trygghetslarm för funktionshindrade, och naturligtvis hjärtefrågan, en folkomröstning om ett eventuellt framtida mottagande av flyktingar. Motioner som skoningslöst blivit nedröstade, oftast med siffran 47 mot en.

Tror på attitydförändring

- Jag tror inte att motionerna röstas ner för att de är dåliga, utan för att de kommer från mig. Men jag tror att det handlar om en tidsfråga. Förr eller senare vänjer sig de andra politikerna vid att vi finns med, och då kan attityden till oss förändras, tror Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas mål inför nästa fyraårsperiod är tre mandat i kommunfullmäktige, och att komma med i nämnder och kommunstyrelsen. Frågorna som ska leda dem dit, och som ska drivas, är dels invandringen och dels de äldres situation.

- Det är det som är det viktiga för oss. Hela vårt partis existens vilar på missnöjet med invandringen, säger Jimmie Åkesson.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.