Lera bot mot giftalger
Forskarna på Marinekologi i Kalmar har upptäckt att en mix av lerpartiklar och vatten snabbt sjunker till botten och tar med sig cirka 80 procent av blågrönalgerna och minskar giftnivån till nästan noll.
- Det fungerar som tvättmedel, som samlar smutsen. Det är effektivt och kostar inte mycket. Men vi behöver veta vad som händer med bottenlivet efter det att algerna sedimenteras, om vi ska kunna använda oss av metoden i Sverige och resten av Europa, säger Edna Granelli, professor i Marinekologi.
Testas i laboratorium
Konsekvenserna av den nya metoden testas nu i laboratorium. Forskarna vill ta reda på hur lång tid som behövs innan algerna bryts ner. Om bottnen kommer att drabbas av syrebrist och om det finns skaldjur som kan äta de begravda sedimenten och bli förgiftade
- Havsmiljön simuleras i laboratorium och det är bara när vi har några svar som vi kan börja testa i verkligheten. I havet kommer vi att använda småbåtar som ligger på rad. När vinden blåser och algerna samlas sprutar vi blandningen av vatten och lera på dem med en vattenkanon, förklarar Edna.
Marinekologiska institutionen kommer också att samarbeta med kollegor i sju olika länder om ämnet giftiga alger. Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien och USA deltar i projektet, som heter Fate och är finansierat av EU.
Annan metod
I Spanien, Grekland och Norge kommer forskarna att prova fram en annan metod för att bli av med algblomningar som dödar fiskar. För att skydda fiskodlingar kommer de att sätta rep med musslor runt omkring kassodlingar med lax. Idén är att musslorna kommer att äta upp algerna innan dessa kan nå fiskarna.
- Fiskmat innehåller kväve och fosfor och därför kommer algerna att samlas i området. De är farliga för fiskarna men inte för musslorna, som bara filtrerar giftet och inte skadas själva. Dock blir de oätbara för andra organismer.