1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lättast få jobb som jordgubbsplockare

Att få jobb är inte lätt. Men vissa jobb är lättare än andra. Jordgubbsplockare är till exempel eftertraktade på arbetsmarknaden just nu.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2004

På Berntorpgården i Ramdala är jordgubbssäsongen i full gång. Här har man plockat jordgubbar sedan i mitten av maj och kommer så att göra tills i slutet av juni.

- Vi har fem barn och de jobbar som jordgubbsplockare åt oss, skrockar Jan Åkesson. De gör det för att förtjäna sin mat!

Två lådor i timmen

Han skojar förstås. Barnen får timlön, till skillnad från de flesta andra plockare. Det vanliga är att man får betalt per låda.

- Man behöver inte vara något proffs för att kunna plocka två lådor i timmen. Betalningen brukar ligga runt 35 kronor per låda, säger Jan Åkesson. Så som extraknäck är det inte så dåligt. Tyvärr är det nog inte så många ungdomar som vill arbeta med plockning.

Jordgubbarna på Berntorp är stora och precis så där röda som man vill att de ska vara. Att tänka på om man vill satsa på en karriär inom jordgubbsplockning är att det är väldigt slitsamt, mest på grund av arbetsställningen.

- Och så måste man vara noggrann, skjuter Jan Åkesson in. Det är viktigt att få med den gröna "flugan" på bäret, annars rinner saften ut.

Slitsamt arbete

Susanna Åkesson är en av telningarna som plockar gubbar på Berntorp. Men just i dag sitter hon i stället i familjens stånd vid vägen och säljer de nyplockade bären till förbiåkande bilister.

- Det är ett slitsamt arbete, tycker hon, men det är bra att ha dagen ledig när man är klar.

Jordgubbsplockning sker nämligen oftast i tidiga morgontimmar, innan det blivit för varmt. Susanna Åkesson kan rekommendera jobbet med viss tveksamhet.

- Det beror helt på lönen. Men får man inget annat så är det ju bra, säger hon och skrattar.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.