1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Länsstyrelser kartlägger festivaler

Sommar, sol och festival. Under årets varmaste månader blir många sugna på festivalhäng. I år är landets länsstyrelser inget undantag.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2014
Foto: 

Sveriges länsstyrelser kommer att hänga på festival i sommar. Men inte för att lyssna på musik och gå på konserter, utan för att kartlägga festivalsverige. Länsstyrelsernas förhoppningar är att kunna minska fylleri och skador. Därför kommer de skriva en rapport på plats.

– Vi kommer att kolla alltifrån hur ordningsvakter sköter sig till hur serveringspersonal förhåller sig till alkohollagarna, säger Annette Ludvigsson, alkohol– och tobakshandläggare.

En arbetsgrupp med kommunala alkoholhandläggare, poliser, representanter från Skatteverket och Konsumentverket kommer tillsammans med länsstyrelserna att kontrollera flera olika festivaler runt om i Sverige. Faktum är att de redan har börjat. En av de festivaler arbetsgruppen har besökt är Sweden Rock festival.

– Jag kan inte uttala mig om hur det såg ut på Sweden rock, men det finns utvecklingspotential, säger Annette Ludvigsson.

Enligt Sveriges alkohollagar är den som serverar alkohol ansvarig för vart det tar vägen. Därför ska serveringsytan vara överblickbar.

– Sweden rock har en 60 000 kvadratmeter stor serveringsyta och 33 000 besökare. Det blir omöjligt för serveringspersonalen att ha koll på alla. Därför måste vi se över hur vi ska kunna skärpa alternativt släppa på reglerna, säger Annette Ludvigsson.

Rapporten väntas vara sammanställd till hösten.

Nadia Hagberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.