1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Landstinget varnar för konsekvenserna

Landstinget kan inte göra något om Kommunal tar ut patologens obduktions­tekniker i strejk på måndag.
– Är det fullt på bårhuset är det fullt. Vi kan inte jobba med överbeläggning, säger avdelningschef ­Kristina Landkvist.
Nyheter • Publicerad 25 april 2013
Stopp. Om Kommunals strejks inleds på måndag blir det stopp för bårhuset i Karlskrona.
Stopp. Om Kommunals strejks inleds på måndag blir det stopp för bårhuset i Karlskrona.Foto: Bengt Pettersson

Bårhuset i Karlskrona har 60 platser, men hela systemet bygger på att det sker en kontinuerlig rotation.

– Så länge vi har personal som jobbar klarar vi vår uppgift på ett bra sätt. Vi fick 20 nya platser förra året och det har gjort att vi sällan har kris i?dag. Men blir det ett stopp på två–tre dagar tar platserna slut ­direkt, säger Kristina Landkvist.

Ett stopp i flödet är bland annat storhelger. Och nästa vecka när strejkvarslet är tänkt att sättas i verket, är en vecka med storhelg och sedan en vanlig helg.

– Det kan bli väldigt svårt. Vår personal går hem från jobbet som vanligt på fredag, och blir det strejk på måndag har det redan gått tre dagar. Vi kan inte ta emot avlidna patienter efter tisdag.

Kristina Landkvist, avdelningschef för patologi och cytologi, har lämnat en konsekvensbeskrivning till landstingets personaldirektör.

– Nu har vi varnat för konsekvenserna. Nu är det upp till landstinget att kontakta facket och informera om vad en eventuell strejk får för konsekvenser för bårhuset och alla som berörs, säger hon.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.