1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Landshövdingar riktar kritik mot fiskestopp

Flera av kustlänens landshövdingar riktar nu kritik mot torskfiskestoppet.
Efter Skånes och Blekinges klagan till regeringen följer Halland och Västra Götaland efter.
- Ett ensidigt svenskt stopp kan få motsatt effekt, säger Göte Bernhardsson, landshövding i Västra Götaland.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2002

GÖTEBORG ()

Planerna på att stoppa det svenska torskfisket från årsskiftet är en del i uppgörelsen mellan regeringen och miljöpartiet som även vänsterpartiet har sagt ja till. Yrkesfiskarna och fiskeribranschen har protesterat kraftfullt. Och nu växer också motståndet från myndigheterna.

Landshövdingarna i Skåne och Blekinge, Bengt Holgersson och Ingegerd Wärnersson, har skrivit till regeringen att ett torskfiskestopp skulle innebära en katastrof för fiskerinäringen och få svåra följder för regionens ekonomi.

På tisdagen skickade Göte Bernhardsson och Hallands landshövding Karin Starrin ett liknande brev till regeringen.

??Kustfisket slås ut??

De varnar för att de resurser som utgör grunden för ett framtida hållbart kustfiske slås ut om torskfisket stoppas.

- Det kustnära fisket riskerar att helt försvinna, säger Göte Bernhardsson.

- Syftet ska ju vara att stärka fiskebestånden, men det kan bli precis tvärtom. Om inte torsken får fiskas blir det andra arter som blir hårt utsatta och det gynnar inte heller torsken eftersom det krävs mångfald, säger Karin Starrin.

I stället för ett stopp föreslår de, liksom sina kollegor i de sydligare länen, skärpta åtgärder som även yrkesfiskarna och sportfiskarna ställer sig bakom. Det handlar bland annat om att flytta ut trålgränsen, höja minimimåttet, utöka fredningsområdena och begränsa antalet trålfiskedagar.

- Det är mer effektivt och får inte så långtgående konsekvenser som att helt stoppa fisket. Ett torskfiskestopp berör sysselsättningen för mer än tre tusen personer, säger Göte Bernhardsson.

Miljöpartiet låter sig inte påverkas av protesterna.

- Det är förvånande att man inte tänker mer långsiktigt. Givetvis är åtgärder viktiga, men det är inte tillräckligt, säger Åsa Domeij (mp) vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Många frågetecken

Fortfarande är frågetecknen betydligt fler än svaren om hur torskfiskestoppet ska utformas och hur de som drabbas ska kompenseras.

- En sak som diskuteras är om fiske där torsk är bifångst ska tillåtas. Den mesta torsken som fiskas i Västerhavet tas upp när man egentligen fiskar annat som räka eller kräfta. Men blir det ett sådant undantag ställer vi krav på bättre metoder så att det inte tas upp lika mycket torsk som i dag, säger Åsa Domeij.

Det svenska förslaget om torskfiskestopp får stöd från Världsnaturfonden WWF i Europa. Organisationen hoppas att det leder till en vändning i de europeiska fiskeförhandlingarna.

??Modiga beslut måste tas för att komma bort från överfisket och här har Sverige vågat gå före??, säger Julian Scola på WWF:s Brysselkontor i ett pressmeddelande.

Karin Olander/

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.