1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Landets sämsta utbildning

Blekingesjukhusets specialistutbildning i hjärtmedicin är sämst i landet. - Vi saknar handledare och får ingen tid för utbildning på arbetstid, säger läkaren Michael Ringborn.
Nyheter • Publicerad 9 september 2006
Specialistkritik. Läkaren Michael Ringborn är snart klar specialist inom hjärtmedicin. Han är kritisk till utbildningssituationen på Blekingesjukhuset. Foto:Patric Söderström
Specialistkritik. Läkaren Michael Ringborn är snart klar specialist inom hjärtmedicin. Han är kritisk till utbildningssituationen på Blekingesjukhuset. Foto:Patric SöderströmFoto: 

Läkarförbundet och Läkarsällskapet har gjort en inspektion på hjärtsektionen på medicin- och rehabkliniken i Karlskrona och jämfört utbildningsförhållandena med andra sjukhus.

Sjukhuset i Karlskrona är sämst i landet. Det saknas erfarna överläkare som kan driva utbildningen och läkarna som går sin specialistutbildning har därför inte tillgång till den handledning de behöver.

Ingen tid till studier De ges inte heller möjligheter till nödvändiga studier på arbetstid och

läkarna tvingas tidigt i karriären att ta ett stort ansvar. Michael Ringborn är specialistläkare inom internmedicin och snart klar även som hjärtspecialist. Han tycker att kritiken är befogad.

- Medicinkliniken är kraftigt underbemannad, inte minst på hjärtsektionen. Vi ska ha minst sex hjärtspecialister men under flera år har vi bara haft tre. I dag finns det två. Det säger sig självt att det inte finns tid för handledning, säger han.

Men han tillägger att det är viktigt att ändå

säga att vården på sjukhuset inte påverkas negativt. Patienterna får god vård och den totala hjärtsjukvården håller toppklass.

Brist på specialister - Vi tvingas att fokusera på akutvården dygnet runt vilket ofta innebär att vi inte har möjlighet att kalla patienter på återbesök inom den tid de rimligen skulle komma, säger Michael Ringborn.

Bristen på specialister har skapat en situation med en haltande organisation. Detta i sin tur leder till sämre arbetsmiljö och en extrem överbelastning på läkarna.

- Vi hinner aldrig sätta oss ner och planera. Jobbet ramlar över oss hela tiden.

Läkarna har sagt ifrån vid otaliga tillfällen under flera år. Men svaret är alltid det samma. Det finns inga pengar och det går

inte att rekrytera äldre specialistläkare till kliniken.

Michael Ringborn hoppas att sjukhusledningen löser problemet genom att slå ihop medicinklinikens hjärtsektion med thorax och därmed skapa tillgång till fler specialistläkares kompetens.

- Det skulle gynna både utbildningsklimatet och nyrekryteringar. Men för att nå målet krävs en tydlig kraftsamling från sjukhusledningen, säger

Michael Ringborn.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.