Läkarkrisen ska lösas med ny röntgenteknik
I dag har Landstinget Blekinge endast en magnetkamera och den är placerad på röntgen i Karlskrona. Magnetkameran används för att kartlägga sjukdomar som är svåra att se med vanlig röntgen. Främst tar den bilder av hjärna, rygg, leder och muskler.
Men kön till en undersökning är lång. Patienter i Blekinge kan få vänta 15 veckor.
Magnetkamera Sedan tidigare finns det ett politiskt enigt beslut över blockgränserna om att köpa in en magnetkamera till Karlshamn och bygga om röntgenavdelningen. Och nu ser det ut som om även Karlskrona får en ny kamera.
Det lovade tre påtagligt nöjda s-landstingsråd endast fem dagar innan valet. Prognosen visar att landstinget väntas redovisa ett överskott på 100 miljoner kronor i år. Nu vill socialdemokraterna använda tolv miljoner kronor av det till att köpa in ytterligare en magnetkamera.
- Det kan krävas ombyggnader i Karlskrona. De kostnaderna är inte inräknade i summan, men investeringarna ska prioriteras. Med ny teknik vill vi höja kvaliteten i vården, säger landstingsrådet Bernth Johnson.
Landstingsråden vill även avsätta tio miljoner kronor till en ny datorstyrd skiktröntgen. Den tekniska mångmiljonsatsningen ska förutom att kapa köerna, även på sikt bota läkarbristen.
Förhoppningen är att det toppmoderna sjukhuset i Blekinge ska bli en arbetsplats som läkare väljer att söka sig till.
Kompetensutveckling - Det är viktigt att vi är på framkant när vi ska rekrytera personal. Vi ska också kunna erbjuda kompetensutveckling och klinisk forskning, säger landstingsrådet Kalle Sandström.
S-politikerna lovar också att skjuta till fyra miljoner kronor till thoraxkliniken. Pengarna ska bland annat användas till att köpa in en speciell utrustning som används för att bota olika typer av hjärtrusningar.
I dag åker en specialistläkare från Karlskrona ned till universitetssjukhuset i Lund för att utföra behandlingar på blekingar som skickas över länsgränsen. Genom att köpa in utrustningen till sjukhuset hoppas politikerna få en omvänd ordning.
Skickar patienter till Lund - Vi hoppas att närliggande landsting ska skicka sina patienter till oss i stället. I dag skickar vi ett 15-tal patienter årligen till Lund, säger landstingsrådet Marie Sällström.
Oppositionsrådet Gustav Nilsson (m) ställer sig bakom satsningen, men har i stort sett endast ett ord att säga:
- Valfläsk.